Brat ubijene Meksikanke rasplakao se na sudu: Nakon Selenine smrti sve se promijenilo

Foto: Duje Klarić / Cropix

EMANUELE MACEDO, brat Selene Macedo, rasplakao se danas dok je na početku suđenja Ediju Mišiću govorio o šokantnim trenucima potkraj kolovoza prošle godine, nakon što mu je na Marjanu nestala sestra.

"Zvali su iz policije. Pronašli su jednu njezinu japanku. I šešir. Stvari su se nalazile dosta van puta", opisivao je Emanuele drugi dan potrage za Selenom.

Obitelj: "Selene nam strašno nedostaje"

Pronašli su je treći dan. Dobro skrivenu na južnoj padini Marjana.

"Zvali su radi podataka kako bi je mogli identificirati. U tom trenutku još nisu bili sigurni da je ona. Ubrzo se i to konstatiralo. Ja sam je htio vidjeti da bi se uvjerio u to što se dogodilo i prenio svojoj majci", kazao je Emanuele, koji je danas stigao u splitsku Palaču pravde u pratnji majke Marije.

"Nakon Selenine smrti, sve se promijenilo. Svima nam strašno nedostaje. Majka i ja teško proživljavamo ovaj dolazak u Split", kazao je Emanuele. Traži da se Mišić kazni po zakonu. 

Optužba: "Mišić je Seleni htio odsjeći glavu!"

Tužiteljica Julijana Stipišić zahtijevat će maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora jer je Mišić ubio podmuklo i na osobito okrutan način, a što će i dokazati, navela je u uvodnoj riječi.

Mišića je optužila da je nožem ubio Selenu prerezavši joj vrat s namjerom da joj je odsijeće glavu! Zaskočio ju je, po optužnicu, na prevaru, i zavezao ruke, noge i usta ljepljivom trakom. Leš je ubacio u rupu na južnoj padini te sve dobro sakrio. Ipak, u blizini mjesta ubojstva nađeni su i Mišićeva majica te ruksak s krvavim nožem i dresom Milana s natpisom Reksi.

Obrana: "Mjesto zločina bilo je kontaminirano"

Mišićev branitelj Frane Gorjanc izrazio je sućut obitelji ubijene. "Svima nam je žao što se to dogodilo, ali kako je praksa u civiliziranim zemljama, presumpcija nevinosti mora se poštivati  pa je tako i Edi Mišić nevin dok se ne dokaže suprotno", naveo je Gorjanc.  

Inače, pokušat će dokazati da je mjesto zločina bilo kontaminirano, a svakako će inzistirati i na pregledu Edija Mišića kojem su nađene dvije ciste na mozgu, a sumnja se i na epilepsiju. To bi moglo biti od velikog značaja u procjeni njegove ubrojivosti.

Od vještakinje Marije Definis Gojanović obrana će tražiti da se očituje oko toga je li Selena bila u mogućnosti osjećati sve bolove koje joj je Mišić zadao.

To je odlučujuće za kvalifikaciju djela. Gorjanc drži da se radi o ubojstvu, a ne o teškom ubojstvu.

Tužiteljica Julina Stipišić inače tereti Mišića da je Seleni htio otkinuti glavu! Ostala je na ramenima, ali jedva! Što bi mogao biti motiv tako svirepog zločina, ni dan danas se ne zna.

Mišić: "Ja s tim nemam nikakve veze"

Mišića su u sudnicu doveli vezanog. Na zahtjev branitelja Gorjanca odvezali su mu ruke, ali noge su ostale zavezane.

U tri sata suđenja na Mišićevom licu nije se pomaknuo mišić. Djeluje potpuno hladnokrvno, i dalje tvrdi: "Ja s tim nemam nikakve veze".

Edijev otac: "Svaki dan čitam Bibliju posljednjih 16 godina"

Selenin brat pitao je danas Edijevog oca Branka zašto nije reagirao nakon što je vidio Milanov dres.

"Edi ima 20 dresova Milana. A ja sam ga pitao dvaput. Rekao mi je da s tim nema veze. Djecu sam odgojio tako da kada treći put slaže, onda mora znati da nešto nije u redu s njim", kazao je Branko Mišić, koji se nakon ranjavanja u Domovinskom ratu okrenuo Bogu i Bibliji.

"Svaki dan je čitam. Vjernik sam i proučavam Božju riječ. Molim s ljudima koji su doživjeli obraćenje poput mene. Zbog vjere nisam tragično doživio osudu okoline. Ne mogu vjerovati da mi je to sin napravio. Ako je, onda je to pomračenje uma. Svatko tko ima djecu, ne može vjerovati da ovo njegovo dijete može napraviti. Veliki sam vjernik i Bibliju čitam svaki dan posljednjih 16 godina. U svakom čovjeku se može pojaviti đavao i natjerati ga da nešto napravi", kazao je Edijev otac.

Otac pita Edija: "Sine, kada ćeš biti spašen?"

Kazao je kako mu se sin povukao i izolirao prije tri godine, a s njim dotada nije bilo nikakvih problema.

"Bio je miran. Žao mi je što nije studirao jezike, jer ima dara. Negdje 2010. godine počeo se povlačiti. Prestao se i družiti sa svojim društvom. Pitao sam ga kada će biti spašen, u biblijskom smislu, ovako poput mene, a on mi je rekao da će to biti kada dođe u moje godine. Nakon ubojstva Selene ništa se nije promijenilo. I dalje je odlazio na Marjan. Da smo znali da je on to napravio, sigurno ga ne bi pustili da spava u sobi s mlađim bratom", kazao je Branko Mišić. 

Na Ediju, inače, nije primijetio ni ogrebotine, a za nož koji nedostaje u kućnoj kolekciji, kaže da ga je sam bacio jer se iskrivio kada je popravljao stolice. To je tužilaštvu krucijalni dokaz. Nož kojim je ubijena Selena.

Branko Mišić ne zna da mu sin ima ikakve zdravstvene poteškoće jer u liječnika nije bio osam godina. Uvjeren je da je Edi nevin.

"Bilo mi je puno srce kada je kazao da mu nije bitno tko će mu biti odvjetnik. Tada sam shvatio da nema ništa s tim", pojasnio je Edijev otac.

Pročitajte više