Bratušek se brani: Nismo mi prodali Mercator, nego vlada Janeza Janše

Foto: Hina

ODLAZEĆA slovenska premijerka Alenka Bratušek koja pred prijevremene parlamentarne izbore 13. srpnja (SAB) nastupa u ime svoje stranke Savezništvo Alenke Bratušek (SAB) u nedjelju je tijekom kampanje ponovila da je učinila sve što je u njezinoj moći da se zaštite interesi zaposlenih u Mercatoru koji preuzima koncern Agrokor.

"Predviđene sinergije udružene skupine ne temelje se na otpuštanju zaposlenih", rekla je Bratušek u nedjelju u Vipavi gdje je predstavljala izborni program svoje stranke.

Odbacila je tvrdnje sindikata koji su se protivili prodaji uvjeravanjima da će Agrokor provesti brojna otpuštanja kako bi racionalizirao poslovanje preuzete tvrtke i povećao profit.

Agrokor je preuzeo obvezu da neće povećavati broj otpuštenih u odnosu na plan racionalizacije koji je prije godinu i pol dana donijela sadašnja uprava Mercatora, rekla je Bratušek.

Prema planu stare uprave lani je iz Mercatora otpušteno 1000 zaposlenih, a u dosadašnjem dijelu ove godine više od 300, najviše u Mercatorovim poslovnicama izvan Slovenije te u administraciji tvrtke u Ljubljani.

Plan racionalizacije predviđa uštede od 60 milijuna eura u sljedeće dvije godine.

Bratušek je i u nedjelju ponovila da njezina vlada nije bila ta koja je prodala Mercator već je to još 2005. učinila tadašnja vlada Janeza Janše koja je većinski udio države u najvećem domaćem trgovačkom lancu prepustila i prodala "ispod stola" Istrabenzu i Pivovarni Laško (PL). Te dvije tvrtke nisu mogle otplaćivati dugove bankama pa su pod prijetnjom stečaja svoje udjele kasnije morale prepustiti bankama.

Što s tiče izbora za dva tjedna, Bratušek je naglasila da je to prilika da se slovenski birači izjasne za "modernu i socijalnu državu", a ne za državu u kojoj vladaju "korupcija, tajkuni i prodaja poduzeća ispod stola" stranačkim prijateljima.

Pročitajte više