Bratušek traži očitovanje Vatikana: Čelnik slovenske crkve tvrdi da je proces protiv Janše montiran

Foto: Hina

SLOVENSKA premijerka u odlasku Alenka Bratušek zatražila je od Vatikana da se očituje o izjavi najvišeg predstavnika Rimokatoličke Crkve u Sloveniji o tome da je proces kojim je zbog korupcije u Sloveniji osuđen bivši premijer Janez Janša bio montiran, objavio je u ponedjeljak ured slovenske premijerke.

Privremeni upravitelj ljubljanske nadbiskupije i predsjednik Slovenske biskupske konferencije Andrej Glavan prošlog je tjedna u jednom razgovoru za medije o Janšinoj osudi rekao da je u Sloveniji pravna država u krizi i da postoji dojam da se radi o politički montiranom procesu u kojemu se afera Patria, u kojoj je Janša osuđen na dvogodišnji zatvor, zlorabi zbog parlamentarnih izbora koji se održavaju 13. srpnja.

Bratušek je u svojoj prvoj reakciji na takvo stajalište najprije rekla da je u Sloveniji crkva odvojena od države i da očekuje da će na Glavanove riječi neki komentar dati i Sveta Stolica jer se radi o miješanju u poslove države. Sada je i diplomatskim pismom od Vatikana zatražila da se izjasni o Glavanovim stajalištima, objavio je njen ured.

Bratušek u pismu Svetoj Stolici postavlja pitanje je li Vatikan upoznat sa spomenutom izjavom i stajalištima koje o pravosudnom sustavu izražava Katolička Crkva u Sloveniji te što misli o "nedopustivom miješanju crkve u pravosudnu granu vlasti".

Pročitajte više