Breivik: Krvoproliće 77 ljudi je moj mali barbarski čin

NORVEŠKI monstrum Anders Behring Breivik je danas u sudnici kazao da su njegova ubojstva bili "mali barbarski čin koji je trebao spriječiti veći barbarski čin". 

Već ranije je priznao postavljanje bombi u Oslu te ubojstva na otoku, krvoproliće u kojem je prošlog srpnja poginulo 77 ljudi. Glavni cilj suđenja je odlučiti je li Breivik psihički zdrava osoba sposobna za izdržavanje kazne u zatvoru, piše BBC.

"Izgubio sam sve"

Danas je kazao da je 22. srpnja prošle godine izgubio "apsolutno sve", obitelj i sve prijatelje. No, i shvaća koje je gubitke nanio drugima. 22. srpnja prošle godine Breivik je u automobil blizu zgrade norveške vlade postavio bombu koja je ubila osmero ljudi, a potom je i na otoku Utoeya poubijao 69 mladih koji su sudjelovali u ljetnom kampu Laburističke stranke.

"Norveški monstrum", kako su ga prozvali mediji, je kazao da se želi ispričati nevinim žrtvama u bombaškom napadu u Oslu. "Nevinima" smatra one koji su samo prolazili pokraj automobila te nisu imali veze s politikom. Za žrtve masakra na Utoeyji nije ponudio svoju ispriku. Breivik je u ranijim svjedočenjima kazao da je vjerovao da će politički vođe biti "emocionalno nestabilni" te će narediti policajcima da ga ubiju nakon uhićenja na otoku.

Želio je snimiti ubojstvo bivše norveške premijerke

Priznao je da je nakon uhićenja policajcima rekao da vjeruje kako bi njegova obitelj mogla biti ubijena zbog njegovih akcija. U jednom trenutku je razmišljao i o krađi malenog zrakoplova s obližnje livade kako bi pobjegao nakon krvoprolića.

Breivik je kazao i da je planirao snimiti sebe dok reže glavu bivše norveške premijerke Gro Harlem Brundtland i čita pripremljenu "optužnicu" za njezine zločine. Nekoliko puta je ponovio da "nema komentara" na bilo koje pitanje o članovima antimuslimanske organizacije zvane Vitezovi templari.

Tužitelji tvrde da takva organizacija ne postoji, dok Breivik kaže da joj pripada. Breivik je ranije priznao ubojstvo 77 ljudi, ali odbacuje kriminalnu odgovornost za njih, jer tvrdi da je branio Norvešku od multikulturalizma.

Pročitajte više