Britanci neizravno podržali članstvo Kosova u UNESCO-u

Foto: FAH

BRITANSKI šef diplomacije Philip Hammond ocijenio je u četvrtak u Beogradu da je ključ za ulazak Srbije u EU normaliziranje odnosa s Prištinom i neizravno podupro ulazak Kosova u UNESCO, čemu se Srbija odlučno protivi.

Hammond je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao kako političku debatu ne treba usredotočiti na prošlosti i poručio da će Kosovo članstvom u UNESCO "imati dodatne i pojačane obveze da zaštiti srpsko kulturno naslijeđe".

"Razumijemo da nije u interesu da se politička debatata fokusira na pitanja iz prošlosti. Velika Britanija smtara da će Kosovo postajanjem članicom  UNESCO-a imati dodatne obveze da prihvati i zaštiti srpsko kulturno naslijeđe na Kosovu. Ulaskom u UNESCO Kosovo će preuzeti obavezu da zaštiti sve kulture i tradicije", naglasio je Hammond.

Velika Britanija zaiteresirana za napredak u BiH

Pozdravljajući ulogu Srbije u regiji ministar Hammond naglasio je da je Velika Britanija zaiteresirana za napredak u BiH.

On je ocijenio kako je "predloženi referendum u BiH (o sudu i tužilaštvu BiH) u suprotnosti s budućnošću i napretkom ka EU".

"Zato pozdravljamo utjecaj  Srbije da se taj referendum ne održi", konstatirao je Hammond, ocijenivši  razgovor s Vučićem kao "konstruktivan".

Srbijanski premijer kazao je da je prihvaćen prijedlog britanskog šefa diplomacije o uspostavljanju strateškog dijaloga Srbije  i Britanije.

Razgovarali i o izbjegličkoj krizi


Vučić je rekao i da su teme razgovora bile migrantska kriza, reforme u Srbiji, pitanja vezana za regiju te o  inicijativi Kosova za prijem u UNESCO.

"Srbija prihvaća sva rješenja u svezi s migrantskom krizom  i ne traži ništa i ni od koga”, rekao je Vučić.

On je, zahvalivši se britanskom šefu diplomacije na potpori eurointegracijskom putu Srbije, rekao kako Beograd "ima dosta problema u svezi s poglavljem 35", te najavio daće o tome biti riječi na skupu 13. listopada u Brruxellesu.

 Poglavlje 35 za Srbiju će obuhvatiti pitanje napretka u provedbi bruxellskog sporazuma između Beograda i Prištine, a sadrži i normalizaciju odnosa Srbije i južne srpske pokrajine.

Pročitajte više