Britanska piratska stranka: Ne borimo se za besplatne stvari već za građanske slobode

"INTERNET aktivisti ne organiziraju skupove kako bi se borili za besplatne stvari. Riječ je o slobodi ljudi i slobodi izražavanja - to je ono što ljude tjera na ulice", kazao je čelnik Britanske piratske stranke Loz Kaye.

"Vlade nam stalno govore kako je važan internet, ali samo kad im to odgovara. Sad kad se malo zašlo na njihov teritorij, odjednom im se cijela stvar ne sviđa. Piratska stranka ne fokusira se samo na kulturu piratstva, već na oruđa koja dajemo vladi. Mi našoj vladi dopuštamo oruđa da cenzurira internet, a to ne smije biti tako", dodao je za RT.

Kaye napominje kako je činjenica da su u SAD-u prošle godine zabilježeni najbolji rezultati za glazbenu industriju, a u Britaniji su filmovi u kine privukli rekordan broj ljudi. Zbog toga paradoksalnim smatra napad na slobodnu razmjenu materijala u trenucima kada zabavna industrija bilježi najbolje poslovne rezultate, upravo zahvaljujući slobodnom internetu.

"Slobodni internet zapravo gura i promovira izvođače i umjetnike. Prodaja glazbe raste upravo jer se promovira na slobodnom internetu. Umjetnici i izvođači se trebaju prilagoditi novim okolnostima", kaže Kaye, dodavši da se i zakon mora prilagoditi svim realnim promjenama.

"zakon o autorskim pravima je zakon stvoren u nekim potpuno drugačijim okolnostima od današnjih. Mislim da nije kontroverzno reći kako on naprosto više ne služi svrsi u digitalnom dobu", zaključuje Kaye.

Pročitajte više