Britanski sud internet provajderima naredio blokiranje Pirate Baya

VISOKI britanski sud naredio je najvećim britanskim internet provajderima da svojim korisnicima blokiraju pristup file-sharing websiteu The Pirate Bay.

Slučaj je u ime brojnih diskografskih kuća podigao British Phonographic Industry, zbog uloge Pirate Baya u kršenju autorskih prava.

Odluka suda na snagu će stupiti kroz nekoliko dana. "Visoki sud je potvrdio da Pirate Bay krši autorska prava na ogromnoj razini. Vlasnici stranice pune svoje džepove komercijalnim iskorištavanjem glazbe i ostalih oblika kreativnih djela bez da išta plaćaju ljudima koji stvaraju ta djela. To je pogrešno, jer glazbenici i zvučni tehničari zaslužuju biti plaćeni za svoj rad", kazao je u priopćenju šef BPI-a Geoff Taylor, prenosi ZDNet.

Cenzurom se piratima samo daje herojski status


Udruga Open Rights Group (ORG) smatra kako ova odluka neće imati dugoročan efekt na piratstvo te će samo dati herojski status onima koji zabranu uspiju izbjeći. "Internet cenzura raste u obimu i postaje jednostavnija. Međutim, nikad ne postiže željeni rezultat. Ona jednostavno kriminalce pretvara u heroje", kazao je šef ORG-a Jim Killock.

Tvrdi i kako su mehanizmi poput blokiranja stranica opasni jer bi potencijalno mogli biti iskorišteni za cenzuru interneta u većim razmjerima  budućnosti. "Blokiranje Pirate Baya je besmisleno i opasno. To će samo potaknuti pozive za dodatnim širim i još drastičnijim oblicima internet cenzure svih vrsta, od pornografije do ekstremizma", zaključio je Killock.

Pročitajte više