Brkić: Sve je bilo u dogovoru s Mladenom Bajićem!

Screenshot: HRT

GLAVNI tajnik HDZ-a Milijan Brkić danas je svjedočio na suđenju za ubojstvo šest srpskih staraca u selu Grubori kod Knina, ratni zločin počinjen uoči dolaska Vlaka slobode s predsjednikom Franjom Tuđmanom u Knin. Morao je objasniti i zašto je nazvao jednog osumnjičenog u vrijeme istrage i rekao mu da ga traži policija.

Brkić je kazao kako su sve aktivnosti koje je on poduzimao bile u koordinaciji s DORH-om te da je kontaktirao s prijateljima u dogovoru s Mladenom Bajićem.

Brkić, koji je tada bio zamjenik ravnatelja policije rekao je da nema neposrednog saznanja o samo događaju iz 1995., te da o njemu zna samo iz istraga provedenih 2008. i 2009. godine. Nakon što su na posljednjem ročištu preslušavani tajno snimani razgovori u kojima Brkić upozorava osumnjičenike da će biti pozvani na razgovor s istražiteljima, on je danas potvrdio da je točno da ih je upozoravao, no i naglasio da je to napravio u dogovoru i koordinaciji s DORH-om.

"Radilo se o mojim prijateljima i suborcima kojih se nikad neću odreći. U jednom trenutku bilo je naloženo da se privede 45 pripadnika specijalne policije, kao zamjenik ravnatelja bio sam upoznat s mjerama tajnog prisluškivanja mojih suboraca. Kontaktirao sam s njima u dogovoru s Mladenom Bajićem. On je osobno bio upoznat sa svim aktivnostima. Da sam htio spriječiti bilo što ne bi ih zvao telefonom", istaknuo je Brkić.


Na pitanje suca zna li tko je počinio zločine u Gruborima, Brkić je rekao da ne zna.

U DORH-u ne planiraju reagirati na Brkićev iskaz.

Razgovor Brkića i Balunovića

"Dobit ćeš poziv za razgovor s milicijom", rekao je Brkić Balunoviću.
"Prijatelju, upravo sam završio s njima", odgovorio je Balunović Brkiću.
"A jesi već, brz si", rekao je Brkić
"Već mi je jučer žena uručila poziv, radi u Zaprešiću u policiji. Rekoh, ovo je neka namještaljka", odgovorio mu je Balunović.

Iz HDZ-a su priopćili da se njihov glavni tajnik ne odriče niti jednog svog postupka i da je sve to montirani proces. Na suđenju za ubojstvo šest srpskih staraca u Gruborima, u akciji čišćenja terena, uz Brkića bi danas trebali svjedočiti Joško Morić, bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova, Smiljan Reljić, bivši obavještajac te Marijan Benko, bivši ravnatelj policije.

Morić o Gruborima: Sada znam da očevid nije obavljen

Na suđenju za zločine u Gruborima svjedočio je Joško Morić, bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Morić je rekao da ga je MUP-ovo dežurstvo izvijestilo da u Gruborima ima žrtava, no da se ne zna kako su stradali. Ispričao je da mu je tadašnji ministar Jarnjak prenio da je razgovarao sa Željkom Sačićem i rekao mu da postupi prema zakonu, te da će Morića Sačić zvati kako bi se konzultirao o prisutnosti UN-a na očevidu. Tvrdi da sa Sačićem i drugima nije razgovarao o očevidu kako se ne bi miješao u nadležnost policijskih postaja i uprava. Sada znam da očevid nije obavljen, rekao je Morić.

Saslušan je i Marijan Benko, tadašnji pomoćnik ministra za krim policiju. Marijan Benko rekao je da je čuo za Grubore, ali da nije znao što se tamo točno dogodilo.

"Zaista nisam uopće posumnjao da se radi o nekom takvom teškom događaju za koji sam doznao najviše kroz medije".

Pročitajte više