Budući grčki ministar najavio "uništenje oligarhije"

Screenshot: Channel 4

SKORAŠNJI ministar financija Grčke Yanis Varoufakis je ususret izborima u intervjuu za britanski Channel 4 rekao što misli napraviti ukoliko Siriza preuzme vlast.

> Budući ministar financija Grčke: Treba nam europski New Deal

Paul Mason je profesora Teorije ekonomije pitao "što konkretno namjerava poduzeti s (grčkom) oligarhijom?".

"Mi ćemo uništiti temelje na kojima je ona izgrađena, desetljeće za desetljećem, taj sustav, tu mrežu koja zlobno siše energiju i ekonomsku moć svih ostalih u društvu," odgovorio je Varoufakis.

Kad je Mason primijetio što se dogodilo prošli put "kad je netko pokušao preuzeti moć grčkih oligarha," Varoufakis je rekao da se "dobra borba mora voditi nezavisno od toga koliko koštala".

Od zanimljivih izjava koje je budući ministar financija ponudio u prošlosti ističu se objašnjene što politika Trojke čini Grčkoj:

"Trojka nas pokušava ugušiti i primijeniti pritisak na demokratski izbor dok nam govori: ili pratite naše zahtjeve, ili ćemo vas poslati u pakao. Oni pokušavaju terorizirati grčke glasače".

I njegovo promišljanje o tome može li se postići dogovor sa zajmodavcima:

"Reći ću vam jasno: Ja preferiram smrt. Pravi deficit u Grčkoj je deficit dostojanstva. Mi smo zbog nedostatka dostojanstva prihvatili glupave mjere i tako potpirili zlokoban krug ponižavanja koje se održava na nezadovoljstvu, strahu i srdžbi. Ništa od toga nije dobro. Mi moramo povratiti naše dostojanstvo. Mi moramo ponovno usvojiti duh od 28. listopada," rekao je Varoufakis.

Premijer Ioannis Metaxas je 28. listopada 1940. odbio ultimatum talijanskog diktatora Benita Mussolinija u kojem je zatraženo da se silama Osovine dopusti ulazak na grčki teritorij.

Čin je označio početak Drugog svjetskog rata u Grčkoj.

Pročitajte više