CERP nije dao razrješnicu Upravi i Nadzornom odboru Jadroplova

Foto: Jadroplov

IZNENAĐENJE na skupštini dioničara Jadroplova. Premda je usvojeno financijsko izvješće za 2014. godinu, većinski vlasnik država, odnosno, CERP nije dao razrješnicu Upravi i Nadzornom odboru za prošlu godinu.

Na financijsko izvješće bilo je primjedbi da prikazane vrijednosti brodova ne odgovaraju stvarnom stanju te da je bilanca prenapuhana za nekih 75 milijuna dolara.

Postavilo se i to pitanje, a predsjednik Uprave Branimir Kovačić najavio je kako će demantirati novinarske napise.

Jadroplov lani poslovao sa 118 milijuna kuna gubitka

Jadroplov je za prošlu godinu prikazao 118 milijuna kuna gubitka, a velikih problema početkom ove godine bilo je sa isplatom plaća i namirenjem ostalih obaveza. Po cijeni starog željeza prodan je brod Don Frane Bulić, no sa tih tri i pol milijuna dolara plaćen je tek dio potraživanja.

Vlada Zorana Milanovića u dva navrata je pokušala prodati Jadroplov, no bez uspjeha. Nisu uspjeli privući interesente ni po cijeni od 140 milijuna kuna, što je otprilike vrijednost dvije Kerumove jahte Maiora.

Bivši direktor Zvonko Toula za vikend je poslao pismo CERP-u i ministru prometa Siniši Hajdašu Dončiću. Upozorio ih je da ne usvajaju financijsko izvješće koje prikazuje lažno, puno bolje stanje u Jadroplovu. To se ipak nije dogodilo, ali Uprava i Nadzorni odbor nisu dobili razrješnicu. Tijekom dana zatražili smo odgovor CERP-a, no na to ćemo, očito, morati malo pričekati.

Predsjednik NO: Tražit ću pisani odgovor

Marko Šundov, SDP-ov predsjednik Nadzornog odbora Jadroplova, kaže kako ga nitko nije kontaktirao vezano za razrješnicu.

"To je odluka većinskog vlasnika, na to imaju pravo. Ja razmišljam da pismeno zatražim odgovor", kaže Šundov.

Nije htio komentirati navode kako je Uprava prikazala bolje stanje nego što jest, a ništa nije kazao ni o 118 milijuna kuna gubitka u 2014. godini, kao ni o mogućnosti da Jadroplov bankrotira za koji mjesec. 

"Ne bih ulazio u to. Ima različitih mišljenja. Predsjednik Uprave najavio je da će dati demantij novinskih napisa. Mislim da su neke stvari ipak prenapuhane", kazao nam je Šundov.

Pročitajte više