CIA objavila tajne dokumente o ratu na Balkanu: "BIH je bila predodređena za nasilje"

Foto: Arhiva, CIA

CIA je objavila oko 300 dokumenata iz perioda od 1991. do 1995. godine, koji se najvećim dijelom odnose na ratove u Hrvatskoj i BiH. Bill Clinton, bivši američki predsjednik, je najavio da će početkom listopada povodom objave ovih dokumenata organizirati i okrugli stol.

Objavljene informacije bave se djelomično i Hrvatskom. CIA je izrazila nevjericu izostankom bilo kakve reakcije Miloševića i njegovih ljudi za vrijeme “Oluje”. Amerikanci su, čini se, očekivali mnogo burniju reakciju službenog Beograda.

Prema dokumentima iz 1991. godine vidi se i jasna neodlučnost SAD-a da prizna neovisnost Slovenije i Hrvatske, jer su vjerovali da bi priznanje moglo izazvati rat, a nepriznanje uvjerenje kod europskih država da se drže po strani. U dokumentu od 19. prosinca, kao najvjerojatniji scenarij za BiH navode se "rasprostranjeno nasilje i građanski konflikt".

Kao najpozitivniji scenarij, odnosno scenarij s najmanje nasilja, u CIA vide da vlast u BiH preuzmu umjerene snage koje će kroz pregovore podijeliti BiH i dijelove priključiti Srbiji i Hrvatskoj, a da bi se muslimani mogli ili priključili Hrvatskoj ili bi osnovali islamsku državu od onoga što ostane, pišu Nezavisne novine.

"Perspektiva za BiH izgleda dosta tmurno, čak i ako se Srbija i Hrvatska dogovore. Obavještajni podaci pokazuju da su i Slobodan Milošević i Franjo Tuđman spremni za priključenje dijelova BiH njihovim teritorijima. Štaviše, izvještaji pokazuju da su njih dvojica sve vrijeme u kontaktu usprkos sukobima. Ljetos je Tuđman njemačkim političarima rekao da je BiH apsurdno prevelika i da je on spreman da je podijeli", navodi CIA.

Zanimljiva je njihova tvrdnja da se Alija Izetbegović, kojeg su 1991. zvali "umjerenim muslimanom", 1995. zalagao za islamsku državu u BiH i da nije bio voljan da prihvati kompliciranu multietničku BiH u kojoj bi sve strane morale međusobno dijeliti moć.

Procijenili su da Slobodan Milošević neće braniti Banjaluku ako bi ona pala u ruke hrvatsko-muslimanskih snaga, kako je napisano u dokumentu od 21. rujna 1995. godine. Kako je navedeno, bili su iznenađeni nedostatkom reakcije Beograda na akciju Hrvatske vojske "Oluja".

Amerikanci su procijenili da teroristička prijetnja od Srba i Hrvata u BiH ne postoji. Ističu da su Srbi bili glasni u javnim prijetnjama zapadnim interesima, ali da su aktivnosti na tom planu bile minimalne.

 

Pročitajte više