CRO Demoskop: SDP-u rejting pao za 1,7 posto, podrška Holy strelovito raste

Foto: Hina

U OŽUJKU je SDP izgubio čak 1,7 posto potpore. Uzlet doživljava ORaH Mirele Holy koji je zauzeo treću poziciju u državi.

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop za ožujak pokazuje da SDP, iako je i dalje prvi s 20,7 posto, i dalje gubi potporu. Rejting mu je za 1,7 posto niži nego u veljači. Drugi je HDZ, koji je s 20,2 posto zadržao rejting iz prošlog mjeseca. A nastavak uzleta potvrdio je ORaH, sa 7,8 posto, koji je na četvrto mjesto potisnuo Hrvatske laburiste. Peto mjesto dijele HNS i Nacionalni forum.

Holy druga najpozitivnija, njena stranka treća u državi

Predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpozitivniji političar u Hrvatskoj (31,7 posto). Na drugom mjestu je Mirela Holy (9,0 posto) a na trećem Slavko Linić (šest posto). Dragutin Lesar je četvrti (4,4 posto izbora), a slijede Kolinda Grabar Kitarović (4,3), Milan Bandić (3,2), Zoran Milanović (2,7), Ruža Tomašić (2,3), Jadranka Kosor (2,1) i Tonino Picula (1,9).

Najnegativniji političari su Tomislav Karamarko (31,0 posto) te Zoran Milanović (28,2 posto). Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije političke osobe (sada 12,2 posto). Slavko Linić s izborom od 5,4 posto drži četvrto mjesto (prema prošlomjesečnih 5,8 posto).

Gospodarska kriza, presuda Sanaderu i privremeno ukidanje poticajnih mjera zapošljavanja mladih najznačajniji događaji mjeseca

Na ljestvici s preferencijama koalicija sve je manja razlika dviju vodećih koalicija, uz sve vidljiviji rast koalicija manjih stranaka, ali i pojedinačnih stranačkih lista. Na vrhu ove ljestvice je aktualna vladajuća koalicija lijevog centra (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 26,5 posto (prije mjesec dana 27,9 posto), dok je koalicija koju okuplja HDZ (HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HDS-ZDS) s izborom od 23,9 posto na drugom mjestu (u ožujku 23,2 posto). Slijede dvije stranačke liste: Orah (9,3%) i Hrvatski laburisti (8,5 posto). Još dvije liste na ovoj ljestvici prelaze izborni prag: Savez za Hrvatsku sa sedam posto i Partnerstvo hrvatskog centra (6,9 posto).

Gospodarska kriza (25,5 posto), presuda Sanaderu i drugima u aferi Fimi media (13,2 posto) te privremeno ukidanje poticajnih mjera zapošljavanja mladih (11,2 posto) najznačajniji su događaji mjeseca. Jedna "nedomaća" tema se vrlo visoko plasirala (događaji u Ukrajini s izborom od 10,4 posto). Još su dva događaja zabilježila nešto češći izbor: Uskokova istraga protiv županice Marine Lovrić Merzel (9,1 posto) te hrvatska tužba i srbijanska protutužba za genocid (8,4 posto).

Podrška Vladi pala za 1,3 posto

Vlada RH u svom dvadeset i sedmom mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru uživa potporu 25,1 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana 26,4), dok Vladinu politiku ne podržava 60,3 posto građana (prema 59,4 iz ožujka), uz 14,6 posto neodlučnih.

Rad predsjednika Josipovića ocijenjen je ocjenom 3,57, a Vladin rad s 2,05.

Karamarko: Funkcija anketa i anketica je da destabilizira naše članstvo

"Sve te ankete i anketice koje se proizvode u funkciji su samo da destabiliziraju naše članstvo, naše birače i glasače. Prema tome, jedina anketa u koju ćemo vjerovati bit će ova 25. svibnja. Prošle godine su isto tako sustavno, uporno, svaki mjesec gurali nekoliko anketa ne bi li nam dali poruku - nemojte uopće izlaziti na izbore jer nemate šanse. Pa mi smo uzeli 32 posto na Europskim izborima, 47 posto na lokalnim. Ove godine ćemo isto uzeti 32,33 posto na Europskim izborima - jedino u tu anketu vjerujem. Razgovarat ćemo 26. pa ćete vidjeti, pustimo ankete", rekao je Karamarko.

Pročitajte više