Čačić: Ako ukinu sufinanciranje učeničkog prijevoza, rušit ćemo Vladu!

Foto: Robert Anić/Pixsell, Hina

RADIMIR ČAČIĆ na današnjoj press konferenciji poručio je da će ići na rušenje Vlade ako ukine sufinanciranje prijevoza učenika.

Uz Čačića na press konferenciji nazočili su i prebjezi iz HNS-a, Natalija Martinčević, predsjednica Inicijative za osnivanje Narodne stranke-reformisti te saborski zastupnik Petar Baranović.

Čačić je kazao kako mu nije bila namjera rušenje Vlade, no ako zaista ukinu sufinanciranje prijevoza, kako je to najavio ministar Mornar, tada će rušiti vladu.

Radimir Čačić kaže kako su najave dokaz da je vlada potpuno izgubila kompas.

"U nekoliko navrata sam govorio da ovog trenutka ne mislimo da treba ići protiv Vlade i da ćemo ići na redovne izbore. Da je važnost broja saborskih zastupnika primarna u tome kada formirate ili rušite Vladu. Na ovoj točci ćemo se ako treba pridružiti i rušenju Vlade. Saberite se gospodo i počnite misliti o interesima ove zemlje.", poručio je Čačić.

"Upravo sam ja u tri navrata inzistirao da Vlada financira učenički prijevoz, i na kraju, je donesena odluka o tome da se sa 75 posto sufinancira, iako sam ja tražio sto posto. Znam o čemu pričam. Ako već SDP ne razumije o čemu priča, barem bi strateški partner, HNS, o tome trebao dobro razmisliti", kazao je Čačić.

Reformisti napominju kako je time vidljivo potpuno neshvaćanje toga što jer bitno i napominju da se time polovici Hrvatske ukida šansa.

"Ja sam donio odluku o besplatnom prijevozu za sve srednjoškolce u Varaždinskoj županiji"

Čačić se pohvalio i kako je upravo on, kao župan Varaždinske županije, u kolovozu 2005. godine donio odluku o besplatnom prijevozu svih srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji.

"Vlada RH je prije mjesec dana u EU poslala projekt "Učinkoviti ljudski potencijali". Ciljevi su jasni, a to je doseći 40% više i visokoobrazovanog stanovništva. Do 2020. godine Hrvatska aplicira za 1,5 milijardu eura iz EU. Međutim, kako je moguće ostvariti ove ciljeve, ako Vlada RH ovakvom odlukom o ukidanju subvencioniranog prijevoza srednjoškolcima polovici Hrvatske ukida šansu, i to u ovim vremenima krize. Kako je moguće povećati broj visokoobrazovanih, ako ogromnom broju mladih, posebno iz ruralnih područja Hrvatske ne damo priliku niti da završe srednju školu. Ovdje se nažalost radi o neshvaćanju što je bitno i što su nužni koraci. Primjer Varaždinske županije dokaz je da se može ostvariti zadani cilj i dići broj visokoobrazovanih s 25% na 40%. Znamo što treba napraviti. Nužno je omogućiti srednjoškolsko obrazovanje svima, pri čemu je potpuno financiranje prijevoza prva pretpostavka.", objasnio je Radimir Čačić.

Natalija Martinčević kazala je kako je upravo zbog takve politike Varaždinska županija jedina u Hrvatskoj povećala broj srednjoškolaca." U 10 godina udvostručen je broj srednjoškolaca koji upisuju fakultete, a za 80% povećan broj gimnazijalaca.", dodala je Martinčević.

"Neprihvatljivo je da bilo koji mladi čovjek u Hrvatskoj ima manju šansu za obrazovanje. To nije društvo pravednosti koje radi razliku među mladim ljudima. Mi ćemo se ovoj štetnoj odluci u Hrvatskom saboru oštro suprotstaviti. Državni proračun treba uštede, ali subvencionirani prijevoz srednjoškolaca svakako nije stavka na kojoj trebamo i smijemo štedjeti", kazao je Petar Baranović.

O Ini: Ne se vraćati na državni utjecaj

"Ne smijemo se vraćati na državni i politički utjecaj i težiti racionalnom upravljanju kompanijom", rekao je Radimir Čačić upitan za probleme u odnosima s naftnom kompanijom.

Bez obzira kako arbitraža završi moji stavovi su bili jasni, rekao je Čačić i napomenuo kako on obzirom na presudu i kaznu nema razloga prefereirati mađarski utjecaj.

Kaže da su interesi države kada je Ina u pitanju, jasni...

"Mi se ne smijemo vraćati na državni i politički utjecaj, a moramo težiti ka racionalnom upravljanju kompanijom, u kojoj je potpuno i bez ostatka prema modelu, koji su Mađari imali sa 25 +1, zaštićen interes Hrvatske države. Mi danas imamo 44% i potpuno smo nezaštićeni. Naravno postoje i druga rješenja. Jedno od njih je i IPO, ponuda građanima , mirovinskim fondovima. Dobro je da imate više rješenja jedino što nije dobro je da to vratimo u političke ruke jer znamo kako to završava."

Pročitajte više