Čak 3000 radnika Brodosplita danas dobilo otkaz ugovora o radu!

Foto:  Index

RADNICIMA Brodosplita danas su  uručene obavijesti o Odluci o otkazu u radu. Kako nam je i službeno potvrđeno čak 3000 ljudi dobili su obavijest o raskidu ugovora. 
 
"Za preko 3000 radnika Brodosplita isplatit će se otpremnine u visini od 4.000 kuna po godini radnog staža za prvih 20 godina i po 1.500kn po godini radnog staža preko 20. godine provedene u Brodosplitu. Poslodavac bez odlaska na burzu rada, a u toku otkaznog roka će u svojim tvrtkama zaposliti minimalno 1.500 radnika na neodređeno vrijeme i 500 radnika na određeno vrijeme. Ukupno će zaposliti 2.000-2.500 radnika, uz tendenciju porasta broja zaposlenih", stoji u današnjem obrazloženju Uprave. 
 
Kaže se i kako je program odobren od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a sve u cilju "restrukturiranja Brodosplita". 
 
"Mjera smanjivanja broja radnika, koje je nužno provesti u procesu restrukturiranja, Uprava je morala odmah provesti, te strukturu i broj zaposlenih prilagoditi stvarnim potrebama Brodosplita. To je posljedica dosadašnjeg neodgovarajućeg upravljanja, loših poslovnih politika, neprovođenje mjera restrukturiranja kad su one trebale biti provedene, i dugogodišnjeg akumuliranja gubitaka, što je sve dovelo Brodosplit na rub likvidacije", stoji u službenoj obavijesti Uprave Brodosplita. 
 
Sada je u tijeku projekt odabira radnika kojima će se ponuditi novi ugovori o radu. Očekuje se da bi sve moglo biti gotovo još tijekom lipnja, najkasnije u srpnju. 
 
"Izbor radnika će najvećim djelom ovisiti o odabiru suradnika, rezultatima testova, te odlukama budućeg rukovodstva", tvrdi Uprava dodajući da onim radnicima kojima neće biti ponuđen novi ugovor o radu osigurano je savjetovanje kroz mobilne timove, koji će svim zainteresiranima pokušati pronaći odgovarajuće rješenje za njihovo novo zapošljavanje.

Pročitajte više