Cameron pozvao europske čelnike da izvuku pouku iz euroizbora

Foto: Guliver image/Getty images

BRITANSKI premijer David Cameron razgovarao je u ponedjeljak telefonom s europskim čelnicima, među kojima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, dan nakon izbora za Europski parlament obilježenih usponom protueuropskih stranaka, pa tako i u Velikoj Britaniji.

Cameron je pozvao sugovornike večer uoči neformalnog samita EU-a koji se u utorak održava u Bruxellesu, da izvuku pouku iz rezultata izbora, po priopćenju Downing Streeta.

Premijer je pozvao sugovornike da se na večeri koja se organizira u utorak osvrnu na rezultate izbora koji, po njegovoj ocjeni, pokazuju da se EU mora mijenjati i da više ne može funkcionirati kao dosad,.

"Glasovanje i rezultati pokazuju da su nužne reforme kako bi se EU više bavio onim što zabrinjava birače: radnim mjestima, rastom i boljom budućnošću", istaknuo je Cameron.

Cameron je razgovarao s Merkel, irskim premijerom Endom Kennyjem, litavskom predsjednicom Daliom Grybauskaite, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom i Alenkom Bratušek, slovenskom premijerkom u ostavci.

Britanski premijer želi po svaku cijenu da EU počne reforme prije referenduma o ostanku njegove zemlje u EU-u koji je obećao organizirati 2017. ako njegova Konzervativna stranka odnese povijesnu pobjedu s rezultatom 27,5 posto.

S druge strane, piše u priopćenju, Cameronu je "jasno" kako ostali europski čelnici misle da je izbor novog predsjednika Europske komisije u njihovoj nadležnosti a ne u nadležnosti Europskog parlamenta.

Eurofobno raspoloženje se snažno očitovalo na tim izborima koje je u Francuskoj obilježila uvjerljiva pobjeda Nacionalne fronte (krajnja desnica).

Pročitajte više