Cameron započeo razgovore o reformama, budućim odnosima Britanije i EU-a

Foto: Hina

BRITANSKI premijer David Cameron najavio je u petak u Rigi da će sa svojim kolegama iz članica EU-a započeti razgovore o reformama EU-a i o budućim britanskim odnosima s njom, potvrdivši da će o tome Britanci odlučivati na referendumu.

"Zadnji put kada sam se sastao s europskim čelnicima izrazio sam nadu da ću moći dati britanskim građanima pravo da kažu svoje mišljenje o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji i sada je sigurno da će se referendum dogoditi", rekao je Cameron po dolasku na drugi dan summita čelnika EU-a i šest zemalja Istočnog partnerstva.

Ovo je prvi Cameronov summit nakon neočekivanog trijumfa na parlamentarnim izborima.

"Danas ću započeti najozbiljniju raspravu s europskim kolegama o reformama EU-a i o pregovorima o odnosima Ujedinjenog Kraljevstva s EU-om", rekao je Cameron.

"Pregovori neće bit laki i brzi. Bit će različitih pogleda i neslaganja na tom putu, uspona i padova. Ali, radeći zajedno u pravom duhu, vjerujem da možemo naći rješenje koje će zadovoljiti britanske građane i poboljšati EU u cjelini. Konačno, nismo mi jedini koji želimo da EU radi bolje za ljude diljem Europe i ja ću raditi na tome", istaknuo je britanski premijer.

Pročitajte više