Čelnik Burkine Faso: Vlast ću predati civilima

Screenshot: YouTube

POTPUKOVNIK Isaac Zida, čelnik prijelazne vlasti u Burkini Faso, obećao je tranziciju " u ustavnom okviru" najavivši predavanje vlasti civilnim predstavnicima.

Izvršnom vlasti će rukovoditi prijelazno tijelo u ustavnom okviru, rekao je Zida.

Tim tijelom će upravljati osoba koju će prihvatiti svi sudionici života, rekao je Zida i dodao da želi da se to ostvari u najkraćem roku.

Ustav Burkine Faso predviđa da predsjednik skupštine bude privremeni izvršni čelnik u slučaju odsutnosti vlasti u toj siromašnoj zemlji Sahela sa 17 milijuna stanovnika. Skupština je raspuštena tijekom prvih sati vojne vlasti, a predsjedniku se izgubio trag.

Ta nova izjava potpukovnika koji je nagovijestio da bi civil, a ne više vojnik mogao biti na čelu tranzicije, izrečena je nakon što su Sjedinjene Države ovog vikenda pozvale vojsku Burkine Faso da odmah predaju vlasti civilnim tijelima.

Saveznik Washington osuđuje ponašanje vojske

Washington, privilegirani saveznik Burkine Faso u borbi protiv džihadista u Sahelu je također osudio pokušaj vojske Burkine Faso da nametne svoju volju narodu.

Novi šef tranzicije bi u ponedjeljak trebao nastaviti konzultacije s političkim snagama i međunarodnom zajednicom u Ouagadougou, gdje je stanje mirno nakon odlučne intervencije vojske, koja je potjerala prosvjednike iz prostorija državne televizije i s Narodnog trga, nazvanog " trgom revolucije", koji je epicentar prosvjeda.


Vojska je u četvrtak preuzela vlast u Burkini Faso, objavivši informaciju o raspuštanju vlade i Narodne skupštine i uvodeći policijski sat, pošto su tijekom čitavog dana ljudi prosvjedovali na ulicama protiv režima Blaisea Compaorea koji je na vlasti već 27 godina. Predsjednik Burkine Faso Blaise Compaore objavio je u petak da odstupa s dužnosti, a vlast je preuzeo vojni zapovjednik, potpukovnik Isaac Zida, ali oporba, civilno društvo i narod zahtijevaju civilnu vlast.

Nedjelju je obilježila smrt mladića koji je prosvjedovao ispred državne televizije, kojeg je ubio zalutali metak, prema navodima vojske.

Stanje u Burkini Faso će biti u središtu sastanka u ponedjeljak Vijeća za mir i sigurnosti Afričke unije u Adis Abebi.

 

Pročitajte više