Čelnik Gazproma odgodio najavljeni posjet Hrvatskoj

Foto: kremlin.ru

ČELNIK Gazproma Aleksej Miller odgodio je svoj posjet Hrvatskoj, koji se trebao dogoditi u četvrtak, 3. srpnja. Dok se u medijima nagađalo da je razlog odgode posjeta nekoordiniranost između Banskih dvora i Pantovčaka, iz Ureda predsjednika za Index su takve informacije demantirali.

Podsjetimo, nakon što se u javnosti pojavila informacija da čelnici Gazproma dolaze u Hrvatsku, Milanović je izjavio da ne zna ništa o najavljenom sastanku te da bi se potencijalni investitori trebali obratiti Ministarstvu gospodarstva.

"Čelnici tvrtki su jučer, u kasnim poslijepodnevnim satima, zamolili da se sastanak pomakne za nekoliko dana zbog obaveza koje imaju, dakle, sastanak nije otkazan već odgođen za kraće vrijeme", kazali su Indexu iz Ureda predsjednika, potvrdivši da će se sastanak dogoditi 9. srpnja.

Na upit je li razlog odgode sastanka činjenica da Vlada RH nije bila upoznata s dolaskom delegacije Gazproma te mogućnost da bi premijer mogao odbiti primiti gospodina Millera, s Pantovčaka odgovaraju negativno.

"Nema nesuglasica između premijera i predsjednika"

"Vlada, konkretno resorno ministarstvo, od prvog dana zna za dolazak Gazproma. Inače, u medijima se barata s puno netočnih informacija pa evo kronologije: Ured predsjednika RH zaprimio je dopis 20. lipnja 2014. s prijedlogom dolaska šefova Gazproma i Gazpromnjefta 26. lipnja. Kako Predsjednik nije bio u mogućnosti primiti ih 26.6., predložen je termin 3.7.2014., što je potvrđeno i o čemu je obaviješten ministar Vrdoljak i ujedno pozvan na sastanak.

Jučer, 30.6.u kasnim poslijepodnevnim satima, Ured predsjednika je obaviješten da gospodin Miller mora ovaj tjedan ostati u Moskvi. Zašto premijer nije tom prigodom kontaktiran i zamoljen za sastanak Ured Predsjednika ne može znati. Na zamolbu da se pomakne termin, odgovoreno je pozitivno i ponuđen drugi termin", kazali su nam s Pantovčaka.

Na upit jesu li predsjednik i premijer uopće razgovarali o dolasku delegacije Gazproma i postoje li na toj relaciji neke nesuglasice, iz Ureda predsjednika su nam kazali kako nesuglasica nema.

"Razgovarali su telefonom. Riječ je o pitanjima energetske politike koja spadaju u operativnu nadležnost vlade, no isto tako, riječ je o važnom strateškom, sigurnosnom i političkom pitanju koje je kao takvo dio nadležnosti Predsjednika Republike. Predsjednik Republike aktivno je zainteresiran za odgovarajuće pozicioniranje Hrvatske na globalnoj i na europskoj energetskoj karti opskrbe, proizvodnje i sigurnosti. S te pozicije, kao i pozicije sukreatora vanjske politike gdje je energetska sigurnost jedna od ključnih okosnica, Predsjednik je primio, posjetio, a i nastavit će posjećivati i primati sve zainteresirane investitore čiji se interesi mogu uklopiti primarno u interes hrvatske energetske slike. Razgovarao je i razgovarat će s Amerikancima, Kanađanima, Rusima, Talijanima, Francuzima...vrata Ureda Predsjednika su u tom smislu otvorena za sve inicijative koje mogu doprinijeti sigurnosti i gospodarskom rastu Hrvatske", kazali su s Pantovčaka.

Milanović: Ako Miller dođe, primit ću ga

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je danas da će, ako direktor Gazproma dolazi u Hrvatsku, naći vremena primiti ga, no, istaknuo je, takvi se sastanci ne mogu dogovarati preko lobista i posrednika, nego službenim kanalima.

Zoran Milanović je rekao kako će vidjeti o čemu se tu konkretno radi. "Imamo ogranak Južnog toka koji je zapečaćena stvar. Nažalost, nismo dio Južnog toka jer je prošla Vlada to dosta ignoratski tretirala i odbila rusku stranu. Što se tiče istraživanja nafte i plina u Jadranu, vrlo rado, ali na to ima pravo svatko tko je spreman ući u koncesiju i za to platiti", rekao je premijer Milanović danas u Gunji. Ponovio je kako neće dopustiti da se Hrvatska pretvori u geopolitčki prostor nadmetanja između Rusa i Amerikanaca. "Dakle, prema svima jednako kad je posao u pitanju", poručio je.

Pročitajte više