Čelnik Syrize najavio kraj "nacionalnog poniženja"

Foto: Hina

GRČKI ljevičarski čelnik Alexis Tsipras rekao je u četvrtak tisućama ljudi okupljenim u Ateni da je kraj "nacionalnom poniženju" blizu nakon što su ankete pokazale da njegova stranka Syriza vodi tri dana prije izbora.

Tsipras je pozvao Grke da daju Syrizi potpunu pobjedu na nedjeljnim izborima kako bi zemlja mogla prekinuti četiri godine štednje prema uvjetima financijske pomoći koju su joj pružili EU i MMF.

"U ponedjeljak će biti kraj nacionalnom poniženju. Prekinut ćemo s naredbama iz inozemstva", rekoa je Tsipras (40) tisućama pristaša sa zastavama u rukama na njegovu najvećem predizbornom skupu.

"Tražimo prvu priliku za Syrizu. To bi mogla biti posljednja prilika za Grčku", rekao je.

Tsipras je uznemirio financijska tržišta obećanjem da će srušiti rezanje potrošnje i zahtijevati otpis duga od europskih partnera. Njegova je poruka, međutim, naišla na dobar prijam kod Grka koji se bore s nezaposlenošću od 25 posto i smanjenjem plaća i mirovina. Zajedno s Tsiprasom na pozornici je bio i čelnik španjolska ljevičarske stranke Pademos.

Vjetar promjene

"Vjetar promjene puše, promjene u Europi, promjene u Grčkoj", rekao je skupu Pablo Iglesias čelnik Pademosa koji kosu veže u rep.


Tri istraživanja javnoga mišljenja u četvrtak su pokazala da Syriza povećava svoje vodstvo pred konzervativcima premijera Antonisa Samarasa samo tri dana prije izbora.

Anketa Metron Analysis koja će biti objavljena u petak pokazala je da je prednost Syrize pred Novom Demokracijom narasla na 5,3 posto s 4,6 posto. Syriza bi uzela 36 posto glasova, na rubu potpune pobjede, pokazalo je istraživanja. Druga anketa Rassa, pokazala je da Syriza vodi s 4,8 posto, a treća koju je GPO uradio za Mega TV pokazala je vodstvo Syrize od 6 posto s 4 posto iz prethodnog istraživanja.

Izbore s pažnjom očekuju financijska tržišta strahujući da bi pobjeda Syrize mogla dovesti do sukoba s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom i dovesti zemlju na rub bankrota ili izlaska iz euro zone.

Prema grčkom izbornom zakonu stranka mora dobiti 3 posto glasova da bi ušla u parlament od 300 mjesta. Najveća stranka dobija 50 mjesta bonusa. Brojka potrebna za apsolutnu pobjedu ovisi o dijelu glasova koje će dobiti stranke koje ne prijeđu izborni prag.

Pročitajte više