Čelnik vojvođanskih Mađara napadnut u Budimpešti

Foto: Arhiva

PREDSJEDNIKA Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), najjače stranke Mađara u Srbiji, Istvana Pasztora napali su u utorak u Budimpešti mađarski ultradesničari uz povike da je „izdajnik“, prenijela je Radio televizija Vojvodine (RTV).

Pasztora je nakon konstitutivne sjednice novoga saziva mađarskog parlamenta, ispred zdanja toga tijela, napala skupina pristaša ultradesničarske partije „Jobbik“, koji su ondje prosvjedovali.

"Napad je bio orkestriran s lica mjesta putem megafona, a govoreno je da sam ja izdajnik, nakon čega je desetak ljudi krenulo prema meni i počeli su me gurati i pljuvati", rekao je Pasztor.

On je dodao da je nekako uspio izaći iz te gomile, a kako je naglasio, najviše je razočaran činjenicom da mu nitko nije pritekao u pomoć.

"Kada čovjek bude stalno optuživan za izdaju, u Mađarskoj za nacionalnu izdaju, u Srbiji kao prijetnja stabilnosti ili kao izdajnik vojvođanskih interesa, u jednom trenutku mu zaista bude dosta svega", naveo je Pasztor, prenio je RTV.

On je kazao da nije zadobio teže ozljede niti da je bilo jačih udaraca, no dodao je da i je i to što se dogodilo "više nego strašno".

Mađarski dužnosnici osudili su napad na predsjednika SVM-a u središtu Budimpešte, ističući da je to i napad na jedinstvo mađarskog naroda.

U priopćenju za javnost zamjenik predsjednika mađarske vlade počinitelje je nazvao "neodgovornim" dodajući da je njihov čin, "udarac u lice cijeloj naciji".

U priopćenju čelnik mađarskih Socijalista Attila Mesterhazi pozvao je radikalne nacionaliste iz partije Jobbik da se ispričaju Pasztoru i svim Mađarima u Vojvodini koje on predstavlja.

SVM je nakon uspjeha na nedavnim srbijanskim izborima ušao u srbijansku vladu, a suradnju je ostvario i s vladajućom strankom u Mađarskoj „Fidesz“, koju su Mađari u Vojvodini na poziv SVM-a podržali s nekoliko tisuća glasova.

Pročitajte više