Cenzurirali Hloverku: Denis Kuljiš ne smije na HRT jer je prijatelj Novokmetovog protukandidata!



DEAN ŠOŠA, v.d. glavnog urednika HTV-a, cenzurirao je izjave Denisa Kuljiša u prilogu Hloverke Novak Srzić za emisiju "Pola ure kulture". Urednicima emisije Šoša je, kako doznajemo s HRT-a, rekao da Kuljiševe izjave ne mogu biti emitirane zato što je Kuljiš u prijateljskim odnosima sa Sašom Runjićem, jednim od kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a.

"Radi se o tri tonska isječka, koja Šoša nije niti poslušao. Rekao je mojim urednicama da Kuljiš želi srušiti ovu garnituru u izboru za direktora, da on promovira Runjića", izjavila je za Index Novak Srzić, čiji je prilog zbog Kuljiševih izjava u potpunosti izbačen iz emisije.

No, prilog koji je Novak Srzić radila za "Pola ure kulture" nije imao nikakve veze s izborom budućeg vodstva HRT-a. Tema je bio HAVC, odnosno nedavna previranja u vrhu te institucije, vezana uz Hrvoja Hribara. Štoviše, Branka Kamenski, urednica emisije "Pola ure kulture", Hloverki Novak Srzić rekla je da uzme izjavu od Kuljiša.

HRT: Šoša je zabranio prilog jer nije u skladu s pravilima struke

"Da, tako je, glavni urednik HTV-a je odlučio da se emisija emitira bez tog priloga. To je potpuno legitimna urednička odluka. Glavni urednik je ocijenio da prilog nije u skladu s pravilima struke i novinarskom etikom, što je za javni servis neprihvatljivo", poručuju iz HRT-ovog Odjela za odnose s javnošću.

Na koji način su pravila struke i novinarska etika narušeni, s HRT-a isprva nisu objasnili. No, nakon objave ovog teksta, ponovo su se oglasili:

"Jedini razlog izbacivanja priloga Hloverke Novak Srzić iz današnje emisije Pola ure kulture jest njegova nekvaliteta i nepoštivanje osnovnih pravila struke. Neobjavljivanje nečega zbog nekvalitete apsurdno je tumačiti kao cenzuru. Oštro osuđujemo i odbacujemo instrumentalizaciju čitavog slučaja u svrhu natječaja za odabir Glavnog ravnatelja HRT-a".

Iz redakcije "Pola ure kulture", međutim, doznajemo da je sporni prilog zadovoljavao sva pravila struke, odnosno da su u njemu bile zastupljene sve strane uključene u priču. Uz napomenu da je Hribar poručio kako ne želi davati nikakve izjave. Iz HAVC-a, međutim, u dopisu koji su poslali Indexu tvrde da nisu zaprimili nikakav poziv da sudjeluju u emisiji "Pola ure kulture", odnosno da ih Novak Srzić nije kontaktirala.

Kuljiš: Šoša je došao s Novokmetom pa se valjda bori da ostane glavni urednik

"Hloverka me zamolila za izjavu u vezi sa situacijom u HAVC-u, s obzirom da sam ja o tome pisao u Večernjem listu i vodio polemiku s Hribarom. Zamolila me za izjavu, iako sam ja s njom inače na sudu, ali shvatio sam da ona tu nastupa kao agent javnog interesa, kao novinarka javne televizije", kaže nam Kuljiš.

Dodaje kako se neugodno iznenadio kada ga je Novak Srzić nazvala da mu kaže da je intervju izbačen. "Glavni urednik Šoša, koji nije niti pogledao prilog, rekao je da ja ne mogu nastupati zato što sam prijatelj Runjića, koji je protukandidat Domagoja Novokmeta, odnosno aktualne uprave. Valjda se Šoša bori da ostane glavni urednik, jer je došao s Novokmetom", kaže Kuljiš.

"Nakon što sam saznao da je prilog izbačen iz emisije, nazvao sam Novokmeta, koji mi je rekao da ništa ne zna o tome i da će ispitati što se dogodilo. Uputio me da tražim službeno objašnjenje?! Pa to je cinizam kakav nisam nikad doživio", kaže Kuljiš.

Pročitajte više