Cerar: Dovršit ćemo privatizaciju unatoč otporima u samoj vladi

Foto: Hina

SLOVENSKI premijer Miro Cerar inzistira da se plan o prodaji 25 poduzeća i banaka u vlasništvu države provede do kraja jer su takvu privatizaciju potvrdili ranija vlada i parlament, ali priznaje da se u tome suočava s otporima, pa i različitim gledanjima u svojoj koaliciji.

"Privatizacija 25 poduzeća i banaka je obveza koju smo prihvatili na najvišoj razini, obveza koja je pravna, politička i simbolična", rekao je Cerar u nedjelju u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA, priznavši da Socijalni demokrati (SD) kao dio njegove vlade na privatizaciju gledaju drukčije.

"Oni su privatizaciju podržali kad su bili u prijašnjoj vladi, a sada su odjednom u dilemi treba li taj proces zavšiti do kraja. No, za sada ipak djeluju konstruktivno", kazao je Cerar, najavivši da će vlada za nekoliko mjeseci donijeti novu strategiju privatizacije i upravljanja državnom imovinom.

To bi vjerojatno moglo dovesti do odgode prodaje Telekoma Slovenije, najvrijednije kompanije u sadašnjem privatizacijskom paketu, za koju su najviše interesa do sada pokazali deutsche Telekom i jedan privatni investicijski fond sa sjedištem u Londonu.

Cerar priznaje da postoje jaki pritisci da se proces privatizacije i izlazak države iz upravljanja velikim poduzećima zaustave, iza čega po njegovim riječima stoje ideološki, ali i sasvim konkretni motivi vezani za novac i političkii utjecaj.

"Privatizacija se je izrodila u ideološko pitanje koje potiču protivnici prodaje državne imovine", kazao je Cerar, dodavši da su iza toga i sasvim konretni motivi.

"Snaga napada na privatizaciju pokazuje da se ne radi o načelnim rezervama kako će se Slovenija u budućnosti razvijati nego o prikrivenim interesima onih koji gube mogućnost da se hrane iz državnih jasli, na račun poreznih platiša", kazao je Cerar.

Slovenski je premijer izrazio uvjerenje da će se njegova koalicija unatoč teškoćama održati cijeli 4-godišnji mandat, nakon što je uspjela politički stabilizirati zemlju i nakon što su se nakon višegodišnje krize pojavili prvi pozitivni ekonomski pokazatelji.

"Ne negiram pravo opozicije da kritizira vladu, ali negativističke izjave nekih njenih predstavnika da ova vlada neće izdržati niti godinu dana znak su političke nekulture", kazao je Cerar.

Najavio je da će prvi idući potez njegove vlade u ovoj godini biti opsežna zdravstvena reforma, te da će njegova Stranka Mire Cerara (SMC) na kongresu u ožujku promijeniti ime.

Pročitajte više