Cerar zanijekao podjele u stranci oko privatizacije

Foto: FAH

SLOVENSKI premijer Miro Cerar zanijekao je postojanje oštrih podjela unutar svoje stranke oko pitanja privatizacije državne imovine, nakon što je jedan internetski portal objavio nepotpisani dokument kojim neimenovani zastupnici Stranke Mire Cerara (SMC) zahtijevaju da stranku i vladu preuzme netko drugi.

"Unutar stranke nemamo oporbu, ali smo stranka čiji članovi imaju različita mišljenja, što je i normalno", kazao je Cerar nakon koalicijskog savjetovanja o pitanju privatizacije.

"Normalan dio političkog procesa je da zastupnici razmišljaju vlastitom glavom, ali da nakon toga donesu odluku na osnovi stručnih argumenata", kazao je Cerar, dodavši da će u roku od nekoliko tjedana na temelju strategije o procesu privatizacije što ga je pripremio ministar financija Dušan Mramor o tome započeti široka "javna rasprava".

"Naša stranka podržava privatizaciju, pri čemu smo svjesni nekih osjetljivih aspekata tog procesa", kazao je Cerar, dodavši da postupak prodaje mora biti transparentan i rezultirati odgovarajućom cijenom, te da strateški partneri koji budu izabrani za slovenska poduzeća u državnom vlasništvu trebaju osigurati njihov daljnji razvoj.

Slovenija je prije dvije godine započela privatizaciju 15 državnih tvrtki i banaka, ali je do sada prodala samo nekoliko poduzeća, među većima Aerodrom Ljubljana i tvrtku Letrika, pri čemu su glavni zainteresirani bili investitori iz Njemačke.

Zbog planirane privatizacije Telekoma Slovenije, te nove strategije upravljanja državnim udjelima koju je najavio Cerar, u koalicijskoj vladi koju čine tri stranke postoje značajne razlike.

Portal objavio da Cerarovi zastupnici pripremaju "puč"


Portal "Požar Report" objavio je prema neimenovanim izvorima da oni Cerarovi zastupnici koji su protiv "rasprodaje" državne imovine protiv Cerara pripremaju "puč" i da iza svega stoji bivši predsjednik Milan Kučan u kojemu desnica vidi "sivu političku eminenciju" koja još upravlja slovenskom političkom scenom.

Članovi Cerarove stranke koje je spomenuti portal navodio kao inicijatore navodnog "puča" inače su to već negirali kao izmišljotine.

Od svega se ogradio i Bojan Dobovšek, zastupnik koji se u tim špekulacijama pojavljivao kao potencijalni kandidat za mjesto premijera. Dobovšek je profesor na Fakultetu za sigurnost, a lani se spominjao kao mogući ministar unutarnjih poslova u Cerarovoj vladi. Od stranke se nešto kasnije distancirao, nezadovoljan nekim njenim kadrovskim rješenjima.

Pročitajte više