Češki predsjednik podržao peticiju protiv prihvata izbjeglica

Screenshot: YouTube

ČEŠKI predsjednik Miloš Zeman, koji je u posjetu Kini, pohvalio je peticiju protiv imigracije koju je u subotu pokrenuo njegov euroskeptični prethodnik, bivši češki predsjednik Vaclav Klaus, pišu u nedjelju češki mediji.

Klaus je pozvao vladu da "zajamči nepovredivost granica Češke svim dostupnim sredstvima" te da "na razini EU-a ne prihvati nikakve kvote ili slične mjere za raspodjelu migranata" kakve traži Europska komisija. Također je pozvao Češku da "ustraje na poštivanju sporazuma koji su na snazi u politici koja se odnosi na azil".

"Ta inicijativa sadrži ideje se koje sam se oduvijek zalagao. U tomu se slažem s Vaclavom Klausom", rekao je Zeman na konferenciji iza novinare održanoj u Pekingu.

> Vaclav Klaus pokrenuo peticiju protiv manipulacije javnošću i lažne solidarnosti s izbjeglicama

Klaus je ustvrdio da je stotinjak ljudi u prvih 10-20 minuta nakon postavljanja na internetu potpisalo njegovu peticiju u kojoj stoji da "masovno useljavanje ugrožava same temelje stabilnosti Europe i zemalja članica EU. Neprihvatljivo je kršenje pravila Schengenskog prostora, pod okriljem EU-a, ali zapravo pod pritiskom Njemačke i Francuske, a da se zemljama koje se trude poštivati ta pravila - poput Mađarske - prijeti sankcijama Europske unije".

Sličnu je poruku u subotu u Austriji odaslao vođa krajnje desne Slobodarske stranke (FPO) Heinz-Christian Strache koji je krivcima za izazivanje izbjegličke krize označio Sjedinjene Države i NATO. Rekao je da "SAD već desetljećima izaziva požare na Bliskom istoku, a onda ima obraza tvrditi da je odgovornost za poplavu izbjeglica na Europi. To je savršeni primjer geostrateške destabilizacije".

Pročitajte više