Češkoj vladi opet prijeti raspad

ČEŠKA koalicijska vlada, koju čine tri stranke, ponovno je dospjela u novu, tko zna koju po redu krizu. Vlada premijera Petra Necasa suočila se s mogućnošću kolapsa nakon što je manji koalicijski partner, stranka Javne stvari, zaprijetila napuštanjem kabineta ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi za rekonstrukcijom vlade,

Lider ove stranke Radke John kazao je kako će ministri iz njegove stranke podnijeti ostavke 1. svibnja ako Necas ne izvrši rekonstrukciju vlade, ne izmjeni koalicijski ugovor i ne smisli plan o ukidanju nekih ministarstava i vladinih ureda radi uštede novca.

Necas je na to odgovorio kako neće pokleknuti pred ucjenama, kazavši kako su njihovi zahtjevi nekonstruktivni i prije svega nerazumljiv, te mu nije jasno što oni zapravo žele.

Valja napomenuti kako ovo nije prva kriza vlade otkako je preuzela vlast sredinom 2010. godine i gotovo uvijek je stranka Javne stvari bila ta koja bi zakuhala situaciju. Zadnji puta prijetili su odlaskom zbog odluke vlade da obešteti crkvu zbog imovine koju joj je konfiscirao komunistički režim.

S obzirom da su već nebrojeno puta prijetili odlaskom, a nikad nisu zaista i otišli iz vlade, logično je očekivati da će se i ovog puta Javne stvari suzdržati od naglih pokreta. Ukoliko se ipak odluče držati prijetnje, bit će to, po riječima premijera Necasa, kraj ove vlade.

Pročitajte više