Četiri člana pakistanske obitelji osuđena na smrt zbog kamenovanja

Ilustracija: Hina

ČETVORICA članova pakistanske obitelji koji su u svibnju pred zgradom suda u Lahoreu nasmrt kamenovali 25-godišnju ženu jer je udajom za muškarca kojeg voli osramotila obitelj, osuđeni su na smrtnu kaznu, objavio je u srijedu sud.

Na smrt su osuđeni otac Farzane Iqbal, njezina dva brata i muškarac kojemu je djevojka bila obećana.

Mlada žena u svibnju je čekala da se otvori Visoki sud u Lahoreu kad je stigla skupina od desetak muškaraca i napala je ciglama. Među napadačima su bili njezin otac, braća i bivši zaručnik. Farzana Iqbal zadobila je teške ozljede glave i preminula u bolnici.

Odbila rođaka i udala se za drugog muškarca

Svi su napadači tada pobjegli, osim njezina oca koji je priznao ubojstvo, priznavši da je u pitanju bila obrana časti.

Iqbal je bila zaručena za rođaka, no udala se za drugog muškarca, što je njezina obitelj prijavila kao otmicu. Mlada žena došla je na sud svjedočiti da se udala vlastitom voljom te da nije riječ o otmici.

Svake godine oko 1.000 pakistanskih žena gine od ruku članova obitelji u takozvanim zločinima iz časti, navodi skupina za ljudska prava Aurat. Stvarne brojke daleko su veće, tvrdi Aurat, jer svoja izvješća temelji samo na novinskim člancima, a vlada ne vodi nacionalnu statistiku o tom pitanju. Zločine iz "časti" uglavnom izvršavaju članovi obitelji, a ako i budu osuđeni najčešće izlaze iz zatvora jer pakistanski zakon dopušta obitelji žrtve da oprosti počinitelju.

Ubojstvo je izazvalo žestoku osudu međunarodne zajednice.

Pročitajte više