Che Guevara za 21. stoljeće: Argentinski učitelj pridružio se pobunjenicima u Libiji



JOSE EMMANUEL PIAGGESI za sobom je u Argentini ostavio udžbenike i učionice pune djece da bi došao u Libiju i pridružio se pobunjenicima koji se bore protiv Gadafijevog režima. Ovaj 23-godišnji učitelj vrlo brzo postao je jedan od simbola pobunjeničkog otpora u Misrati, gradu u kojem se odvijaju najkrvavije bitke između pobunjenika i Gadafijevih lojalista.

"Inspirirao me Che Guevera", otvoreno Piaggesi u razgovoru za CNN priznaje zaluđenost najpopularnijim svjetskim revolucionarom. I odbacuje prigovore svojih prijatelja da se El Che borio za mnogo pravednije ideale. Mnogi njegovi sunarodnjaci sličnog političkog opredjeljenja, naime, ne podržavaju NATO ni akciju u Libiji.

"Kad je tvoj red, onda je tvoj red"

"Pozivam ih da malo bolje pogledaju što se ovdje zaista događa, tko se bori i zbog čega se bori. Bilo koji od ovih ljudi reći će vam da se bori za slobodu. Ne za NATO niti za bilo koga drugoga. Samo za slobodu", priča Piaggesi.

U Misrati je, kaže, nove prijatelje brzo stekao. Iako je neke već i izgubio. "Svaki dan izbjegavamo metke. Jednostavno, kad je tvoj red, onda je valjda tvoj red", kaže mladi Argentinac. No, unatoč opasnosti, Piaggesi se ne planira povući. "Nema povratka u učionicu, spreman sam poginuti ako treba", kaže Piaggesi.

Uvijek je bio obožavatelj Che Guevare

Otac 23-godišnjeg Piaggesija nije bio iznenađen što je njegov sin odlučio otići u Libiju i pridružiti se pobunjenicima. "Uvijek je bio veliki obožavatelj Che Guevare. I uvijek je bio tip osobe koja se najbolje osjeća kad nekome pomaže. Novac mu nikad nije bio bitan. Jako je poseban, jako talentiran. Govori četiri jezika. Arapski je naučio govoriti preko interneta, trebalo mu je dva mjeseca", kaže Pablo Piaggesi za argentinski dnevni list Perfil.

Pročitajte više