Čije smeće čisti Klemm?

Foto: FAH

JOSIP KLEMM postaje sve intrigantniji lik iz dijela šarenog spektra domoljubno-braniteljske populacije koja ratom i "zaslugama za narod" manipulira kao svojim ključnim sredstvom za postizanje ciljeva u poraću, stoji u rubrici "Portret tjedna" na portalu Tris.

Iako Klemm ne spada u kategoriju stradalnika, invalida, ili jednostavno branitelja koji strepe nad svakim signalom državnog stezanja remena proračunskim korisnicima, ergo, narodu. Jer, dobar dio njegovih ciljeva je ostvaren.

"Njegova je egzistencija osigurana, njegova mirovina zajamčena, a zaštitarska tvrtka na kojoj ubrzano multiplicira svoju imovinu i podiže svoj društveni i materijalni status, sve uspješnija. Medijski je, pak, profitirao s  dva događaja, oba iz 2012., koja su bitno odredila njegovu poziciju u društvu."

Klemm je glavni organizator svečanog dočeka hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača nakon povratka iz Haaga, i nametnuo se kao bitniji faktor od državnih institucija, iako je Vlada osigurala zrakoplov za generale. S druge strane, inkriminiranom pozajmicom Ciboni za transfer košarkaša Darija Šarića, pri čemu je njegova tvrtka Klemm Security trebala inkasirati dio "odštetnog kolača" ode li Šarić u drugi klub, navodno je nagovorio tadašnjeg predsjednika Cibone Ivicu Lovrića na lihvarski ugovor. Prije nešto manje od mjesec dana, stao je na čelo prosvjeda invalida i branitelja u Savskoj i krenuo u obračun s legalno izabranom vlašću.

Zaštitar na “sportskom zadatku”

Uz pročelnika zagrebačkog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivicu Lovrića, i ostale, pod istragom se zbog spornog milijunskog transfera našao i Klemm. I kud ćeš boljeg dokaza o utjecaju politike na pravosuđe, što bi rekao umirovljeni specijalac na posebnom zadatku „obrane i zaštite domovinskih svetinja”. Jer, tu krimena nema, sve je obavljeno sukladno zakonu, sve je čisto i transparentno, uvjeravao je „zaštitar“ Klemm javnost dočim se pročulo kako bi „uskočka ruka“ mogla dohvatiti i nekadašnjeg pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice Lučko.

Prema tome, ako je pod istragom, baš sada, to je nepobitno politički motivirano, zbog  njegova angažmana u prosvjedu invalida i veterana Domovinskog rata pred zgradom Ministarstva obrane. Klemm je na prvu vijest o istrazi pokazivao relativno mirno, sigurno lice. Možda zato što ga PNUSKOK nije zaskočio „u paketu“ s Lovrićem & co. Štoviše, tvrdio je kako znade da bi ga mnogi rado vidjeli u zatvoru, „ali neće moći“… Kako je to mislio? Je li ta njegova eksplicitna tvrdnja podrazumijevala njegovu čistoću pred zakonom, ili je bila najava njegova otpora zakonu?

"Pritisak na branitelje vrši se stalno, pa i na mene osobno", izjavio je.

"Jučer smo čuli da se prisluškuje, a ono što Đuro (Glogoški, op.a.) nije htio reći jest da mu se svakodnevno prijeti, te da ga maltretiraju. Mi ne želimo javnost maltretirati time, hrvatski branitelji ostat će ovdje dok ne dođe do ostavke ili smjene ovih troje ljudi", rekao je Klemm aludirajući na ministra Predraga Matića i njegove suradnike Vesne Nađ i Bojana Glavaševića.

Tristo tisuća eura za dobrobit košarkaškog kluba?

"Što se tiče inkriminirane transakcije", objašnjavao je, "to je završena stvar, moja tvrtka Klemm Security dobila je povrat novca, a dijela sam se odrekao za dobrobit kluba. Pozajmica Ciboni je čista."

Zbog onih 300 tisuća eura „donacije“ klubu ne želi se osobno promovirati kao kakav klupski dobročinitelj. No, je li ta povijest o Klemmovom “donatorstvu” baš tako prozaična i jednostavna? Uostalom, nije ovo prva istraga koja je pokrenuta zbog možebitnih Klemmovih inkriminacija.  Svojedobno je bio priveden, navodno zbog utaje poreza, a sumnjičilo ga se i da je kao direktor Klemm Securityija izdavao naloge za neosnovana plaćanja na račune drugih tvrtki.

Kako se navodi u dijelu medija, sada, pak, USKOK tereti Bandićevog pročelnika Lovrića da je, pod utjecajem spretnog Klemma, kao tadašnji predsjednik Cibone, sklopio lihvarski ugovor o zajmu s Klemm Securityijem od 550 tisuća eura, uz kamate od 8 posto, pri čemu se obvezao dio odštete za Šarića uplatiti na račun Klemmove zaštitarske tvrtke.

Sumnjivi posao ipak nije obavljen jer je Skupština kluba, kako navodi USKOK, zatražila mišljenje pravnih stručnjaka koji su potvrdili da je riječ o lihvarskom ugovoru. Klemmov odvjetnik Branko Šerić, pak, tvrdi da se radilo o ulaganju od kojega je  tvrtka Klemm Security odustala, dobila povrat pozajmice i odrekla se kamata.

Osnivanje Klemm Securityija

Josip Klemm je rođen 1972. u  Slavonskom Brodu, a u ATJ Lučko došao je 1991. s jedva  18 godina. Nakon rata ostaje u Specijalnoj policiji, ali je 2001. umirovljen nakon nesreće koju je doživio prilikom pada s padobranom. Neko vrijeme radio je i sam kao zaštitar, a onda je osnovao vlastitu tvrtku, pa je okupio suborce, prijatelje i znance i s njih 24 osnovao 2003. Klemm Security.

Tijekom desetak godina rada, ova je zaštitarska tvrtka narasla na preko 800 zaposlenih, s prihodom od preko 80 milijuna kuna i neto dobiti od preko 17 milijuna. Danas je u zaštitarskom sektoru Klemmova tvrtka treća po prihodu, a druga po dobiti, odmah nakon Sokol Marića. No, Klemm se bavi i ugostiteljstvom i graditeljstvom, za što ima registrirane tvrtke, a zanimaju ga i mediji, pa mu je ambicija osnovati tzv. braniteljsku TV, a svojedobno se govorilo da je vlasnik Z1.

Bio je član nekoliko nadzornih odbora, predsjednik je Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, ali i Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja, gdje je navodno imenovan upravo zahvaljujući vrlo dobrim odnosima koje je imao s ministrom branitelja Predragom Fredom Matićem koji ga je predložio,  a čiju „glavu“ danas ultimativno traži zajedno s prijateljima utaborenim pred Ministarstvom već mjesec dana.

"Uza sve obveze u biznisu, Josip Klem ima vremena i za druge „rekreativne„ aktivnosti koje mu , primarno, donose medijsku pažnju, evidentno afrodizijak koji mu u životu nedostaje, a htio bi ga konzumirati u što većim količinama."

Lojalan Jadranki Kosor i HDZ-u, ako treba i protiv branitelja

Klem je, kako je navedeno, nekoć bio u vrlo prijateljskim odnosima s ministrom Matićem, koji je, također, kao nestranačka osoba, radio u Ministarstvu branitelja i pod patronatom HDZ-ova ministra. Snažnu podršku davao je i Jadranki Kosor, pa čak i kad je zbog toga morao stati nasuprot svojih suboraca, braniteljskih udruga u prosvjedu. Kad je zbog uhićenja Tihomira Purde u veljači 2011. organiziran prosvjed branitelja na Trgu bana Jelačića, Klem je predvodio 17 udruga lojalnih Jadranki Kosor u antiprosvjedu što su mu tada mnogi zamjerili.

Za njega mnogi drže da je HDZ-ov vjerni operativac za „specijalne zadatke“, poput onog u Savskoj, ili onoga  u Vukovaru na Dan sjećanja, 18. studenoga. Uživa u ulozi predvodnika pobuna, nemira, destruktivnih političkih  demonstracija koje nipošto nisu ni na korist branitelja ni građana. Vojna odora prirasla mu je srcu i tijelu, jer mu, reklo bi se, daje taman potrebnu količinu osjećaja moći koja mu manjka, unatoč novcu koji je stekao. Rado javno paradira u odori ne mareći što time krši zakon jer je jasno propisano kada se i u kojim prigodama vojna odora nosi. Njome, evidentno, gradi autoritet među stradalnicima, slabima, nemoćnima.

Čije smeće čisti Klemm?

Olako prijeti, ucjenjuje, šalje ultimativne poruke Vladi koje pozivaju na kaos, poput one kako će, zatraže li to građani od njih, lako doći i na Markov trg i na Trg  bana Jelačića, pa da vidimo. Kad se Milanoviću  i Vladi od njegovih neodgovornih eskapada ne zatresu gaće, odmah tvrdi kako nema govora o zveckanju oružjem, jer je njemu dosta rata. Klemm tvrdi da prosvjed nema organizatora, branitelji ne trebaju mentore,  te je nesretne ljude, kaže, nužda tamo dovela, "to je skup vapaja"

Kaže da iza njega stoji dragi Bog i hrvatski branitelji, da se angažirao jer je želio pomoći, jer ne može dopustiti da stopostotni invalid sam sebi postavlja šator i loži drva. To je, kaže, njegova moralna obveza, jer on je predsjednik udruge specijalne policije Domovinskog rata. Tu je da služi, mete i čisti.

Kakva patetika i prizemna populistička retorika! Zar vapijućima baš ničim ne može pomoći do li metlom? Zašto prema njima ne pokaže makar onoliko senzibilitet kakav je demonstrirao prema Ciboni kad joj je „donirao“ 300 tisuća eura?! Jer je "cibonaš" u duši. Nije li i branitelj u odori?

Ministarstvo branitelja povećalo proračun za 2015. godinu

Umjesto da doista konkretno pomogne, Klemm potpiruje strasti i loži vatre mržnje, pa se potom posipa  pepelom klasične kršćanske demagogije o oprostu neprijateljima, kako je to branitelje, priča Klemm, Crkva naučila koja im je jedina ostala vjerna i koja je njihov jedini spas. Bilo bi dobro  znati u čemu, kako, čime, što je Crkva učinila za stradalnike, a država nije.

'Nota bene', jedino ministarstvo koje nije moralo rezati svoj budžet u projektiranju proračuna za 2015., nego ga je još i uvećalo za 20 milijuna, je Ministarstvo branitelja.

Ali, ma koliko premijer tvrdi da ne želi da tkogod pomisli kako je to milostinja, jer je to hrvatska politika prema braniteljima, morat će se pomiriti s time da mu oni branitelji pod šatorom u Savskoj, inducirani od Klemma i drugih "stranačkih operativaca", to ni na koji način neće honorirati, pa čak ni kao čin milostinje.

D. Blažević/Tris.com.hr

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više