Cijela je Hrvatska pod snijegom - i narednih dana ne planira prestati padati!

Foto: Admir Buljubašić, Tea Cimaš, Goran Šebelić/Cropix

CIJELA Hrvatska pod bijelim je pokrivačem. Snježne pahulje od jučer padaju od Istre do Slavonije. Nove snježne padaline čekaju nas i tijekom vikenda.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, sutra će biti umjereno do pretežno oblačno. U većini kopnenih krajeva i dalje će padati snijeg, od čega glavnina noćas i ujutro, a pogotovo u noći sa subote na nedjelju. Povećanje snježnog pokrivača u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima većinom između 10 i 20 centimetara. U Slavoniji i na Jadranu padat će uglavnom kiša, obilnija u Dalmaciji.

Vjetar će prijepodne biti slab, poslijepodne do umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji istočni, na sjevernom Jadranu umjeren do jak istočnjak i bura, na srednjem jako do olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka iznosit će uglavnom između -5 i 1, na sjevernom Jadranu od -1 do 4, na srednjem 5 do 10, a najviša dnevna od 0 do 6, na Jadranu od 7 do 13 stupnjeva Celzijevih.



U nedjelju će u kopnenom području biti umjereno do pretežno oblačno, a u ponedjeljak nakon oblačnog ili maglovitog jutra pretežno sunčano. U nedjelju će većinom padati snijeg, u Slavoniji kiša, glavnina u noći i prijepodne, a u utorak kiša, poslijepodne u Gorskome kotaru i Lici snijeg. Vjetar će biti većinom slab.

Na Jadranu u nedjelju promjenjivo oblačno s kišom, obilnijom uz grmljavinu u Dalmaciji. U ponedjeljak sunčano, a u utorak ponovno porast naoblake, prema kraju dana i mjestimice kiša. Puhat će većinom slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Temperatura bez znatnije promjene, a samo jutra od ponedjeljka malo hladnija, stoji u izvješću DHMZ-a.


HAK: Gust snijeg otežava promet, nikud bez zimske opreme!

Zbog loših uvjeta za vožnju, gustog snijega koji pada u većem dijelu unutrašnjosti, vozačima se savjetuje krajnji oprez i podsjeća ih se da se ne uključuju u promet bez zimske opreme, stoji u izvješću Hrvatskog autokluba.

Zbog jakog vjetra, Jadranskom magistralom (D8) od Bakra do Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Zbog zimskih uvjeta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama promet je zabranjen, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na većini državnih i županijskih cesta u Gorskom kotaru, Lici te na sjevernom i srednjem Jadranu.

Gorski kotar i riječko područje: D3 Karlovac-Zdihovo-Delnice- Gornje Jelenje-Kikovica, D6 GP Jurovski Brod-Karlovac-Brezova Glava-Vojnić-Vojišnica, D32 GP Prezid-Delnice, D36 Karlovac-Šišljavić, D42 Stubica-Vrbovsko-Ljubošina-čvor Ogulin-Josipdol-Poljanak-Drežničko Selište, D203 Brod na Kupi-Delnice, D305 Parg-Čabar, D501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja-Križišće-Jadranovo, te na županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra, Vrbovskog i Senja. Zimski su uvjeti i na cestama na području Viškova, Klane, Matulja i Kastva, te u zaleđu Opatije, Mošćeničke Drage i Lovrana. Za sav promet zatvorene su i županijske ceste ŽC5032 G. Jelenje-Mrzle Vodice i ŽC6062 Lič-Lukovo zbog snježnih nanosa.

U Lici i na srednjem Jadranu: D1 Karlovac-Korenica-Gračac-Knin, D8 Senj-Karlobag, D23 Duga Resa-Josipdol-Kapela-Žuta Lokva-Senj, D25 Korenica-Gospić-Karlobag, D27 Gračac-Obrovac, D42 Poljanak, D50 Žuta Lokva-Lički Osik, D52 Špilnik-Korenica, D217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo, D218 GP Užljebić-Dobroselo i D522 Udbina-čvor Gornja Ploča (A1), ŽC5203 Sučević-Brotnja. Kao i sve županijske i lokalne ceste na području Ličko-Senjske županije. Za sva vozila zatvorene su: D218 Dobroselo-Mazin i ŽC5094 Bater-Breza-Stalak, zbog vjetra i snijega. Područje cesta Krivog Puta zatvoreno za sav promet.

Pročitajte više