Čile: Bachelet vodi, ali će vjerojatno morati u drugi krug

Foto: Guliver image/Getty images

KANDIDATKINJA lijevog centra na čileanskim predsjedničkim izborima Michelle Bachelet ima veliku prednost od 46,1 posto glasova nakon prebrojanih 20,3 posto glasačkih listića, ali to joj je nedovoljno da bi izbjegla drugi krug, kazali su u nedjelju predstavnici izbornog povjerenstva.

Njezina protivnica Evelyn Matthei, kandidatkinja vladine desne koalicije, dobila je 25 posto.

Kandidat treba 50 posto glasova kako bi dobio izbore u prvom krugu. Ako nitko ne prijeđe tu brojku, dva najbolja kandidata idu u drugi krug 15. prosinca.

Istraživanja javnog mišljenja prije izbora pokazala su da bi Bachelet, koja je vodila Čile između 2006. i 2010., mogla biti prva kandidatkinja u dvadeset godina koja će dobiti dovoljno glasova da izbjegne drugi krug.

Političarka lijevog centra, Bachelet (62) je obećala smanjiti veliku nejednakost u zemlji, najveću među zemljama OECD-a, omogućujući prije svega ravnopravnost u obrazovanju, kao i da će modernizirati ustav koji potječe još iz 17-godišnje diktature Augusta Pinocheta.

Njezina koalicija Nueva Mayoria, koja obuhvaća široki politički spektar od komunista do demokršćana, mora također odnijeti sigurnu pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima kako bi imala snagu da provede te promjene.

Čileanci su u nedjelju glasovali i za svih 120 mjesta u donjem domu parlamenta i 20 od 38 u Senatu.

Pročitajte više