Cipras izbacio nadbiskupa s inauguracije, a planira uvesti i porez za crkvu

Foto: Hina

NOVI GRČKI premijer se upisao u povijest već prvim potezima nakon izborne pobjede među kojima je posjet memorijalnom centru u Kaisariani gdje su 1944. godine nacisti smaknuli 200 grčkih aktivista u znak odmazde za ubojstvo njemačkog časnika i uljudna poruka atenskom nadbiskupu da njegove usluge neće biti potrebne tijekom prisege i inauguracije.

> Cipras prisegnuo suprotno grčkoj pravoslavnoj tradiciji: "Poštivat ću grčki ustav i služiti narod"

The Economist ističe da je Ciprasov sekularni odmak od crkve i ceremonijalne kulture u Grčkoj bez presedana. Koliko seže pamćenje, svaki viši državni dužnosnik, od socijalista do desničarskih diktatora je dužnost preuzimao u ritualu koji podrazumijeva svete knjige, križeve i prskanje svete vode grančicama bosiljka. Crkva i država su isprepletene i u prvim rečenicama ustava koji se poziva na "sveto i nedjeljivo trojstvo" od najranijih dana nezavisnosti. 

Rasplitanje

Siriza ne skriva predanost da dokine navedenu spregu, iako to ne namjerava učiniti ishitreno i kroz sukob. Navedenog je svjestan i nadbiskup Ieronymos koji je otvorio dijalog s premijerom dok ističe da crvka stoji na raspolaganju svima, bez obzira na metafizička vjerovanja.


Nikos Kosmidis, aktivist Sirize sa sjevera Grčke i predani ortodoksni kršćanin, kaže da je odluka njegovog vođe o sekularnoj prisezi paradoksalan čin štovanja crkve i njezinog integriteta.
Umjesto da religijske rituale koristi za političke ciljeve poput svojih prethodnika, "Cipras je prepoznao svetost crkvenih usluga te se ponio sa štovanjem prema nama vjernicima, ne izričući lažan zavjet. Mi smo mu zbog toga zahvalni", kaže.

Uvođenje poreza

Poput naše, grčka crkva je dosad uživala svekoliku potporu države, što uključuje i izostanak poreza na imovinu. Guardian piše da bi se odvajanjem "svetog i svjetovnog" kojeg zagovara Siriza, ali i njezini koalicijski partneri iz Nezavisnih Grka, situacija mogla izmijeniti, što u praksi pokazuje najava Ministarstva financija o uvođenju poreza na imovinu koju crkva koristi u poslovne svrhe. 

> Napokon otkriveno: U 10 godina crkvi smo dali 6 milijardi kuna

"Vlada oklijeva kad je riječ o uvođenju poreza crkvi i oligarsima, dok radnici i umirovljenici moraju podmiriti danak bez da ih itko pita za mišljenje", rekao je Cipras nekoliko mjeseci prije izbora, postavivši se na putanju sraza s tisućljetnom tradicijom Grčke. 

> Evo kako se Crkva financira diljem Europe

Pročitajte više