Članice G20 dogovorile "primirje": "Neće biti rata valutama"

 Foto: AFP

NEĆE biti "rata valutama", poručuju članice skupine G20 nakon sastanka koji je održan u Moskvi. Ministri financija i guverneri narodnih banaka 20 najmoćnijih svjetskih zemalja dogovorili su se da će monetarna politika biti usmjerena prema stabilnosti cijena i gospodarskom rastu, te su se obvezali da će izbjegavati devalvaciju svojih nacionalnih valuta na međunarodnom tržištu. 
 
Raspravu o "ratu valuta" potaknula je japanska ekspanzivna monetarna politika, zbog koje je jen drastično oslabio na međunarodnom tržištu. S obzirom na krhko stanje globalne ekonomije uzrokovano dugogodišnjom financijskom krizom na zapadnim tržištima, članovi G20 složili su se da je takva politika štetna, te se obvezali da će je u budućnosti izbjegavati. 
 
"Na sastanku je bilo govora o jeziku koji će se koristiti za uobličavanje zajedničke izjave. Bit će dosta odrješitija nego što se očekivalo. Na sastanku je bilo sasvim jasno da se nitko za stolom ne želi upuštati ni u kakav rat valutama", kaže Jim Flaherty, kanadski ministar financija, prenosi Reuters. 
 
Međutim, izvjesno je da G20 neće postaviti nikakve konkretne ciljeve koji bi služili oporavku globalne ekonomije. Olli Rehn, europski povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja, poručuje da je nužno izroditi zajednički plan fiskalne konsolidacije koja će biti temelj za održivi rast. 
 
Nitko, međutim, nije sasvim siguran kako to postići. Među najglasnijima i ovoga puta su Nijemci, koji i dalje ne odustaju od svojih tvrdnji da države moraju srezati svoj javni dug oštrim mjerama štednje. 

Pročitajte više