Crkva opet u lovu na komuniste: "Istraživanje istine nije premetanje kostiju"



"TREBA žaliti žrtve Jasenovca i Auschwitza, ali ni druge jame se ne smiju preskočiti. Mlađe generacije imaju pravo na istinu, jer kao što je Isus rekao, istina će vas osloboditi".

Riječi su to iz pozdravnog govora kojim je Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, otvorio međunarodni znanstveni skup "Hrvatski mučenici iz vremena komunističke vladavine".

Srakić je, kako prenosi IKA, kazao da je hrvatski narod krajem Drugog svjetskog rata ušao u doba osvete, te da su žrtve te osvete likvidirane bez suda. "Istraživanje istine nije premetanje kostiju kako tvrde neki političari, nego je to izraz humanosti", kaže Srakić.

Andrija Hebrang okupljenima se obratio kao predsjednik Upravnog vijeća Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata. Hebrang je kazao da su se temom važnosti pronalaska i obilježavanja grobova žrtava komunizma do sada bavili samo Crkva i pojedini povjesničari.

"Sve druge postkomunističke zemlje su to učinile, a Hrvatska još uvijek nije. Nevina je svaka žrtva koja nije imala pravo na suđenje", kazao je Hebrang, dodavši da Ured i Crkva zajedno nadoknađuju 70 godina zanemarivanja.

Pročitajte više