Cvetojević u raspravi o Imunološkom zavodu: "Svoje dijete ne bi cijepio našim cjepivima"

Screenshot: HRT

"MI NISMO u sukobu i najvažnije nam je da Vlada donese odluku. Prosvjedovat ćemo pred Vladom i pogriješili smo što to nismo radili ranije. Tradiciju dugu 123 godine radnici neće samo tako prepustiti", naglasila je predstavnica sindikata EKN-a u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec gostujući u emisiji HTV-a "Otvoreno".

Podsjetimo, stotinjak radnika Imunološkog zavoda u četvrtak je uoči Vladine sjednice na Markovu trgu prosvjedovalo protiv bilo kakvog oblika privatizacije Zavoda, uključujući i inicijativu grupe građana Visia Croatica da prikupljanjem donacija otkupi dionice Imunološkog.

U emisiji su gostovali Đuro Libura, stalni sudski vještak, predstavnik Visie Croatice, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Saša Cvetojević, ulagač i mali dioničar Imunološkog te ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić.

"Neprestano se sumnja u nas, a prikupili smo novac. Osnovni nam je cilj pojasniti svakom građaninu vrijednost Imunološkog", rekao je Lubura dodajući da se u priču sada  uključili svi, pa i DORH, dok je Državni ured za imovinu poslao Vladi prijedlog da prihvati njihovu ponudu.

Za Milana Bandića Zagreb je jedini pravi strateški partner. Bandić je naglasio da je 30. siječnja 2014. Zagreb ponudio 100 milijuna kuna.

"Nismo mogli ispuniti rok od godinu dana. Trebalo bi napraviti zgradu, uložiti 20-ak milijuna. Logično je da krvne derivate radimo na domaćem terenu. Ponudili smo partnerstvo i Medicinskom fakultetu", rekao je Bandić.

Saša Cvetojević rekao je da svoje dijete ne bi cijepio našim cjepivima  te naglasio da se plaće u Imunološkom ne isplaćuju, a predstavnik vlasnika po zakonu mora pokrenuti stečaj.

Na to je reagirala Jagarinec i naglasila da dozvola za virusna cjepiva vrijedi, ističe u prosincu, a uskraćena je dozvola za proizvodnju krvnih derivata i drugih cjepiva. Objasnila je da svaki proizvod prolazi internu kontrolu pa kontrolu HALMED-a, a u slučaju izvoza i regulatorno tijelo zemlje u koju se izvozi, primjerice meksičko.

Lubura smatra da uvjeti proizvodnje nisu zadovoljavajući. Halmed ne može izdati dozvolu ako proizvodni uvjeti nisu sigurni. Krvni derivati su najvažniji građanima, drugo je biznis, kazao je.
 

Pročitajte više