Cvrtila: Povratak Muslimanskog bratstva na vlast u Egiptu nije realan

Foto: Guliver Image / Getty Images

DAN NAKON što je više od 170 islamista ubijeno u sukobima s vojskom i policijom, a više od tisuću ih je uhićeno, stanje u Egiptu i dalje je napeto. Muslimansko bratstvo pozvalo je na cjelotjedne prosvjede diljem zemlje, a vlasti su vojsci dale otvorene ruke da učine sve što je potrebno da se obrane državne institucije.

Oklopna vozila i snage sigurnosti i dalje su ispred kairske džamije Al-Fath u kojoj su stotine pripadnika Muslimanskog bratstva provele noć. Prema snimkama koje su emitirale neke egipatske TV postaje vojnici su bez upotrebe sile ušli u džamiju, te trenutno traju pregovori oko njezinog napuštanja. Vojska je već izvela nekoliko skupina , uglavnom žene i djecu. Sve se ovo događa samo dan nakon velikih sukoba, 'dana gnjeva' kako su ga nazvali islamisti, koji vojsku prozivaju za nasilje.

"Žele nas uništiti jer tražimo slobodu, ubijaju nas vojska i policija umjesto da nas štite".

Muslimansko bratstvo propustilo šansu

S druge strane, privremena vlada optužuje pripadnike Mursijeva pokreta za terorizam te poručuje da će učiniti sve da se očuvaju državne institucije. Analitičar Vlatko Cvrtila zasad ne vidi brzi kraj sukoba. Vojna vlast učinit će sve da s političke scene makne Muslimansko bratstvo.

"Dok se ne uvjere da im Muslimansko bratstvo i stranke koje su podržavale Vladu Mursija nisu nikakva prijetnja, oni neće prekinuti s represijama te ukinuti izvanredno stanje", istaknuo je Cvrtila.

Smatra da je scenarij povratka islamista na vlast nerealan, prvenstveno zato što je na strani privremene Vlade većina egipatskog naroda.

"Kad pogledamo izbore kad je pobijedio Mursi, za njega je glasovalo 10, 11 milijuna građana. Peticiju za njegov odlazak s druge strane potpisalo je više od  20 milijuna građana. Mislim da te brojke ukazuju na to da je politička struktura Muslimanskog bratstva možda potrošila svoju povijesnu šansu da ipak stabilizira Egipat da ipak uvede neke oblike demokracije", kazao je Cvrtila.

Ubijeno oko 1100 ljudi

Nedemokratske metode privremene Vlade osudile su proteklih dana mnoge zapadne zemlje na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Saudijska Arabija s druge strane brani vojne vlasti i optužuje Bratstvo za destabiliziranje Egipta.

Prema nevladinoj organizaciji Al Karami u posljednjih 5 dana ubijeno je oko 1100 ljudi.

Amnesty International ocijenio je da su snage sigurnosti neopravdano upotrijebile oružje, te da nisu poštovale obećanje o sigurnoj evakuaciji ranjenih.

Pročitajte više