DIP odbio Markićku: Nećemo GONG-u uskratiti pravo na promatranje izbora

Foto: Hina

DRŽAVNO izborno povjerenstvo odbilo je zahtjev udruge U ime obitelji da Udruzi GONG uskrati pravo promatranja izbora za Europski parlament kao nepristranom promatraču.

"Navodi iz Vašeg dopisa o nepristranosti udruge GONG, nisu zakonom predviđeni razlozi temeljem kojih bi se toj udruzi moglo uskratiti pravo na promatranje izbora", odgovorio je DIP udruzi U ime obitelji.

Iako svjesna da GONG s 29 prijavljenih promatrača nema mogućnost značajnije utjecati na kvalitetan nadzor provedbe izbora, udruga U ime obitelji upozorila je DIP kako je GONG prilikom referenduma o braku djelovao kao aktivistička udruga, suprotno ciljevima djelovanja s kojima se predstavlja u javnosti.

Stoga je od DIP-a zatražila da GONG-u uskrati pravo promatranja izbora kao nepristranom promatraču te ih, "ako tako smatra prikladnim, uputi na promatranje izbora u svojstvu promatrača vladajućih stranaka – SDP-a i HNS-a".

DIP se u odgovoru poziva na zakonski propisanu obvezu da dozvoli promatranje svim udrugama koje su registrirane kao udruge koje djeluju na području nezavisnog promatranja izbornih postupaka i/ili promicanja ljudskih i građanskih prava.

Državno izborno povjerenstvo je u zakonom predviđenom roku zaprimio GONG-ov zahtjev za promatranje izbora sa svim potrebnim prilozima, te donio rješenje kojim se toj udruzi dozvoljava promatranje provedbe izbora za Europski parlament, navodi DIP.

DIP napominje da su svi promatrači, bez obzira je li ih odredila udruga ili politička stranka ili druga ovlaštena osoba, dužni poštovati obveze promatrača utvrđene Pravilima kojima se uređuju prava i obveze promatrača.

Promatrač koji utječe na birače ili na drugi način povrijedi Pravila i etička načela koja se odnose na promatrače, bit će udaljen s biračkog mjesta, poručuje DIP.

Pročitajte više