DIP-ov apel poslodavcima: Omogućite radnicima da glasaju

Foto: AFP (Arhiva)

IZ MINISTARSTVA unutarnjih poslova su izvijestili kako će u nedjelju, za vrijeme održavanja izbora za članove Europskog parlamenta od 7 do 19 sati, raditi službe za vođenje evidencije prebivališta i boravišta u svim policijskim upravama te u policijskim postajama koje obavljaju upravne poslove u Hrvatskoj.

Tako će građani u navedenom vremenu u policijskoj upravi te policijskim postajama koje obavljaju upravne poslove moći dobiti uvjerenje o prebivalištu potrebno za glasovanje na izborima za Europski parlament, dok se u navedenom vremenu neće moći obaviti ostali upravni poslovi.

Potvrde će se moći podići u navedenom vremenu u sjedištima policijskih uprava te policijskih postaja koje obavljaju upravne poslove na području Hrvatske.

Iz DIP-a poručili da je sve spremno za izbore, uputili apel poslodavcima

Sve je spremno za nedjeljne izbore, poručili su iz Državnog izbornog povjerenstva. Istovremeno, pozivaju kandidate da od ponoći ne krše predizbornu šutnju, a upućuju apel i poslodavcima.

Na ukupno 6.614 biračkih mjesta u Hrvatskoj, građani u nedjelju biraju predstavnike za Europski parlament. Na izbornom listiću je 28 kandidacijskih lista s po 12 kandidata. S obzirom da je izborni listić većeg formata od uobičajenog, potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković građanima savjetuje.


"Savjetujemo biraču da kad otvori glasački listić pročita naputak o načinu glasanja. Ispravno popuniti glasački listić znači zaokružiti redni broj ispred naziva liste, a uz to, birač može zaokružiti i pojedinog kandidata na toj listi, kojemu daje prednost u odnosu na ostale kandidate", pojasnila je  Jozić Ileković.

U 19 sati otvaraju se i prva birališta, ali na drugom kraju svijeta. Točnije na Novom Zelandu. U 21 sat na birališta kreću i oni koji žive u Australiji, odnosno u Canberri, Melbourneu i Sydneyu, u 23 sata otvaraju se birališta u Perthu i Japanu, a u ponoć glasanje počinje u Kini i Maleziji.

U inozemstvu postoji ukupno 82 biračka mjesta, ističe Jozić Ileković. Što se tiče Hrvatske, u ponoć počinje predizborna šutnja, pa iz DIP-a apeliraju na kandidate da se u idućih 48 sati suzdrže od bilo kakvih izjava vezanih uz njihov izborni program. A apeliraju i na poslodvace.

"Apeliramo na poslodavce da omoguće svojim radnicima glasanje na izborni dan i da im na taj način omoguće da ostvare svoje Ustavom i zakonom propisano pravo. Stoga, molimo da odgovarajućom organizacijom svojih poslovnih procesa omoguće da radnici glasuju u nedjelju, 14. travnja", kaže Jozić Ileković.

Pročitajte više