DIV i Končar o škverovima: Otezanje s prodajom samo gomila gubitke

KAKVA je budućnost četiri hrvatska brodogradilišta? U Ministarstvu gospodarstva u tišini analiziraju ponude samoborskog DIV-a i Jadranskih ulaganja Danka Končara, a konačna odluka - prodaja ili stečaj - navodno bi trebala pasti sljedeći tjedan.

Samoborski DIV u Brodosplit planira uložiti dvije milijarde kuna u idućih pet godina. Od Vlade očekuju što skoriji odgovor. Član Uprave Darko Pappo uvjerava da mogu uspješno revitalizirati tvrtku.

"Odluka ne može čekati više u beskonačnost. Vrlo je bitno i za nas, a pretpostavljamo i za radnike, ali i za samog prodavatelja da se odluka donese čim prije, kakva god ona bila. Mi očekujemo da to bude do 15. ožujka, tako nam je bilo najavljeno", rekao je Pappo.

I Jadranska ulaganja Nenada Končara ostaju pri prvotnoj ponudi za 3. maj, Kraljevicu i Brodotrogir, i ulaganju 183 milijuna eura.

"Stojimo pri ponudama koje smo već dali. Istina je da su u međuvremenu narasli troškovi brodogradilišta, a i mi smo predložili pravednije načine izračuna nekih stavki pri izračunu samog doprinosa kojim bi se novonastali gubitci riješili", rečeno je iz Jadranskih ulaganja.

I Končar i DIV upozoravaju da otezanje s odlukom o sudbini škverova samo gomila gubitke, zbog nesmiljenih kamata na ranije dodjeljivane kredite. U Brodosplitu su se u ove dvije godine pokušaji privatizacije popeli na 1,2 milijarde kuna, upozorava predsjednik Uprave DIV-a Tomislav Debeljak. Da je crna rupa daleko manja, poručuju u Nezavisnom sindikatu Brodosplita. Predsjednik istog Zvonko Šegvić oštro odbacuje prozivke da bi "splitski škver danas bio u boljoj situaciji da je sindikat stao na stranu Brodosplita".

"Mi nemamo ništa protiv njega pa neka dođe i pokaže jamstvo prvoklasne svjetske banke kako piše u natječaju i završena je priča", rekao je Šegvić.

Šegvić ponavlja da DIV nije dokumentirao obvezna jamstva, zbog čega je njegov sindikat i tražio očitovanje DORH-a. A dok on poziva Vladu da raspiše novi međunarodni natječaj za privatizaciju Brodosplita, optužujući prošli za pogodovanje DIV-u, Nenad Končar rokove ne postavlja, no podsjeća - svaki dan čekanja je novi gubitak.

"Istovremeno, smanjuje se šansa za profitabilno poslovanje koje jedino jamči nastavak djelatnosti". Na potezu je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Pročitajte više