DORH dobio kaznenu prijavu protiv "krvne mafije", Ministarstvo zdravlja tvrdi: To ne postoji

Foto: Shutterstock

POSTOJI li u Hrvatskoj krvna mafija? Sudeći prema kaznenoj prijavi koju je zaprimilo Državno odvjetništvo, a u kojoj se prije svih terete OŽB Vinkovci i Crveni križ, prodaja moguće zaražene krvi u Hrvatskoj uhodan je posao.

Prema služenom očitovanju Ministarstva zdravlja te prozvane bolnice u Vinkovcima  tzv. "krvna mafija" nije ništa drugo nego fikcija s obzirom na niz sigurnosnih zdravstvenih protokola. No, krenimo redom.

Imunološki zavod i bolnica u unosnom  i nelegalnom poslu?


Prema prijavi koju je podnijela jedna od djelatnica bolnice u Vinkovcima navodno se veliki dio zalihe krvi ad-hoc proglašava zaraženima, neispravnima  te se prikazuje kao uništene da bi se tako neispravna i moguće zaražena krv plasirala na tržište s lažnim deklaracijama.

"Upravo široka opasnost po život i zdravlje ljudi, sprečavanje počinjenja daleko veće potencijalne štete i ugroze ljudskih života ne samo osoba u RH, nego i međunarodno, obzirom na sve potencijalne korisnike neispravnog i potencijalno opasnog liječničkog materijala i pripravaka za liječenje, koji su putem Imunološkog zavoda RH plasirani korisnicima i na tržište drugih zemalja, na zakonu suprotan način i u nepoznatim količinama, obzirom na nezakonitu i neprijavljenu prodaju i uništavanje i one dokumentacije koja postoji, odnosno, potpuno zaustavljanje i razotkrivanje takve štetne prakse i kriminalnog i neodgovornog ponašanja zastrašujućih razmjera i onemogućavanje istog u budućnosti motivi su, uz zakonsku obavezu, podnošenja ove Kaznene prijave", stoji u dijelu Kaznene prijave koja je u posjedu redakcije Indexa.

Gdje ide "uništena" krv?

U prijavi se terete čelnici Ministarstva zdravlja od 2011. godine do danas i to ministri Darko Milinović, Rajko Ostojić i Siniša Varga. Tu je i zamjenik Marijan Cesarik te "neutvrđen broj počinitelja iz užeg sustava Ministarstva zdravstva". Tereti se i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Imunološki zavod, Opća županijska bolnica u Vinkovcima s čelnim osobama, tvrtke Biognost te Društvo Crveni križ.



Uglavnom "prikupljena“ krv se prerađivala suprotno Zakonu o krvi i krvnim pripravcima te se  plasirala na tržište  i to uglavnom dostavom Imunološkom zavodu. Zavod ih je, stoji u prijavi, uz prilagođeno, pogrešno ili lažno dokumentiranje, i deklariranje dalje prosljeđivao na inozemno i domaće tržište jednako ne vršeći odgovarajuće analize, ne vodeći protokole i zapisnike na odgovarajući način

"Serološka ispitivanja  su minimalizirana (samo HBsAg, HCV- znaci virus hepatitisa BiC, Hiv i Sifilis), a krvlju je moguće prenijeti još 22 virusa, o prionima se ni ne govori - oni su neuništivi. Zakonom nije uvjetovano pretraživanje na ostale virusne infekcije, ali postoje pozitivni propisi, odnosno osnovni Pravilnik dobre priređivačke prakse i dobre laboratorijske prakse, na čijim načelima se temelji cjelokupni rad laboratorija. većim dijelom propisi ovih Pravilnika nisu primjenjivani.  Zato posebno iznenađuje podatak o nepostojanju protokola o ustanovljavanju neispravnosti uzoraka uništenih na Imunološkom zavodu, kao i o njihovom uništenju i načinu istoga!", stoji u prijavi.

Zaradu utvrdila revizija?

Glavna opasnost od nestručnog i nekvalitetnog rada, bez obzira bili u pitanju stacionarni pacijenti neke bolnice (u ovom slučaju – OŽB Vinkovci), vanjski pacijenti ili proizvodnja krvnih pripravaka (derivata) je u tome što neregistrirana, niska koncentracija virusa može biti u tijelu čovjeka od 3 tjedna do 15 godina, individualno, i u određenom trenutku se počne umnožavati, a tijelo počne stvarati protutijela, naglašava se u prijavi koja sadrži 22 gusto tipkane stranice, a postoji i popratna dokumentacija. 

Prijava spominje i konkretne slučajeve pacijenata te ljudi koji su bili zaduženi u bolnici za ove transakcije.

"Zarada od takve prodaje nije prikazivana u cijelosti, nego se novac izvlačio na zakonu suprotan način  - kroz proces plasmana kupcima u procesu, sve do krajnjih korisnika ili izvoza takvih derivata, a onaj prikazani dio nije ulazio u bolnički proračun, obzirom na obavezujuće limite propisane upravo od HZZO-a, čime se i samo poslovanje HZZO-a, ali i Imunološkog zavoda, jasno određeno zakonom i zakonskim propisima i pravilnicima, pa i Direktivama EU, postavljalo samo kao fiktivno, u segmentu manipulacije krvlju i krvnim pripravcima (derivatima)", objašnjava se u prijavi u kojoj se naglašava da se nakon provedene revizije u OŽB Vinkovci, ali i u Imunološkom zavodu koje je  provedeno 2011. godine, nađeno niz nepravilnosti koje odgovaraju kaznenim djelima koje opisuje ova prijava. No, revizija nije rezultirala ni istragom ni kaznenim prijavama.

Ministarstvo zdravlja: To je nemoguće

Sudeći prema odgovorima koje smo dobili iz Ministarstva zdravlja postojanje ovakvih poslova, odnosno nelegalno trgovanje eventualno zaražene krvi naprosto je nemoguće i to zbog niza "osiguravajućih sustava".

"Opća županijska bolnica Vinkovci i Županijska organizacija Crvenog križa nisu nikad trgovali s krvi. Plazma koja je također bila testirana na zakonom propisane bolesti se dostavljala nakon propisanog isteka roka čuvanja u Imunološki zavod gdje se ponovno testirala po također na zakonu propisan način i nakon toga, ako su testovi negativni, korištena za izradu stabilnih krvnih pripravaka", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Ministarstva zdravlja.

Kako se naglašava o svakoj prikupljenoj dozi krvi postoji pisani trag o prikupljanju krv, obradi, čuvanju, izdavanju, eventualnom slanju u drugu ustanovu i rashodu kao što sve ide i u zaštitu podataka o darovatelju. Zaražena krv nikako se nije mogla naći na tržištu, a svakako ne, da su se lažirali podaci o uništenima dozama.

Izvanredni inspekcijski nalaz prošao uredno

"Imunološki zavod čuvao poslane doze plazme u odgovarajućoj vremenskoj karenci, skladištio i

čuvao na određenoj temperaturi, pulirao i testirao poolove na zakonom određene zarazne bolesti, a što je moguće provjeriti u poslovnoj i medicinskoj dokumentaciji Imunološkog zavoda", tvrde u Ministarstvu zdravlja dodajući kako se poštuju protokoli, analize te da o svemu postoje zapisnici.

Prozvana bolnica u Vinkovcima naglašava da su analize krvi  provođene na ispravan način. Isto tako podsjećaju kako je njihova bolnica bila već pod izvanrednim inspekcijskim nadzorom temeljem prijave jedne djelatnice te da nisu nađene nikakve nepravilnosti.

"Uz to, Odjel za transfuziju krvi Opće županijske bolnice Vinkovci dragovoljno sudjeluje u provođenju vanjske kontrole stručnog rada  u dijelu serološkog i imunohematološkog testiranja, a koju kontrolu stručnog rada organizira Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, a za sve godine provođenja navedenih kontrola imamo izvrsne rezultate", tvrde iz Opće županijske bolnice Vinkovci.

Nema nezakonite dobit jer nema ni "obične" dobiti

Isto tako tvrde da podaci o revizijskom postupku koje je našlo nepravilnosti jednostavno - netočno.

"Nezakonito stečena dobit nije niti postojala, jer bi u protivnom bila procesuirana i oduzeta temeljem važećih zakona. Tvrdnja da je i dalje nastavljeno sa dijelom nezakonite prakse, posebno u pogledu laboratorijskih protokola (nepoštivanje dobre stručne i profesionalne prakse) je također neutemeljena i proizvoljna jer za sve postoji prateća medicinska dokumentacija koja potvrđuje suprotno", tvrde iz bolnice u Vinkovcima. 

Pročitajte više