DORH podigao optužnicu protiv Ankice Mamić zbog kredita HBOR-a

Foto: Petar Glebov/Pixsell

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv Čačićeve savjetnice Ankice Mamić, zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4.  Kaznenog zakona/97, priopćeno je iz tog tijela koje ne navodi ime, već samo godište okrivljene.

Mamić se tereti da je 14. rujna 2011. kao direktorica jednog trgovačkog društva podnijela jednoj banci (HBOR), u ime navedenog trgovačkog društva, zahtjev za povlašteni kredit po jednom konkretnom programu (Žena poduzetnica) zatraživši iznos od 700.000,00 kuna, s rokom otplate od dvanaest godina, i rokom počeka od dvije godine te kamatom od dva posto godišnje, u svrhu investicije (adaptacija poslovnog prostora tog trgovačkog društva u Zagrebu).

"Nakon što joj je kreditni odbor banke odobrio kredit u traženom iznosu, okrivljenica je prema unaprijed stvorenoj namjeri, od 23. studenog 2011. do 21. prosinca 2011.; koristeći svoje ovlasti direktorice navedenog trgovačkog društva; novce od odobrenog kredita koristila za uređenje svog privatnog stana sve dok internom kontrolom nadležnog ministarstva nije otkriveno nenamjensko korištenje sredstava kredita.", stoji u priopćenju DORH-a.

Okrivljenicu se tereti da si je na opisani način pribavila nepripadnu korist u iznosu od 695.000,00 kuna oštetivši to trgovačko društvo za iznos od 730.647,42 kuna u koji je uključena i kamata koju je navedeno trgovačko društvo, prilikom povrata odobrenog iznosa kredita, bilo dužno platiti banci.

Pročitajte više