Da se djeca ne bi istraumatizirala: Iz njujorških škola izbacuju se termini: dinosaur, razvod, ples, rođendan

DIKTATURA političke korektnosti u SAD-u je definitivno otišla predaleko. Naime, njujorški Ured za obrazovanje poslao je kompanijama koje se natječu za slaganje standardiziranih tekstova za učenike listu od 50 zabranjenih riječi, koje iz raznoraznih razloga ne smiju biti korištene u testovima.

A lista zabranjenih riječi je toliko fascinantna da nužno sugerira kako američku djecu "treba držati pod zvonom", ne bi li slučajno načula neke termine koji bi ih mogli istraumatizirati. Poput "dinosaura", koji sugeriraju postojanje evolucije, što baš i nije po volji fundamentalistima i kreacionistima.

Riječ "rođendan" ne bi se trebala spominjati, jer Jehovini svjedoci taj koncept ne priznaju. "Noć vještica" je također dospjela na crnu listu jer sugerira poganstvo.

Vjerovali ili ne, čak je i "ples" postao tabu, jer se neke sekte tomu protive. Lijepo je voditi računa o osjećajima manjina, ali ovo je previše. Zanimljivo, iznimka je napravljena u slučaju baleta, koji se može naći u testovima, jer on, očito, nikog ne vrijeđa.

Lošije sreće bili su termini vanzemaljci, junk food i "kuće s bazenima". Kuće s bazenima, naime, sugeriraju bogatstvo što bi neku djecu moglo učiniti zavidnima. Bez brige, siromaštvo je također na zabranjenoj listi. Isto vrijedi i za riječ razvod, koja bi mogla psihički uzdrmati djecu čiji su roditelji rastavljeni, kao i bolesti. Kako su dužnosnici objasnili, naprosto se pokušavaju izbjeći teme "koje bi kod učenika mogle probuditi neugodne emocije", prenosi RT.

Briga za osjećaje djece je lijepa stvar, ali ostaje nejasno kako im američki dužnosnici misle pružiti adekvatno znanje o svijetu koji ih okružuje ako pritom ne smije biti spomena o stvarima koje bi potencijalno nekog mogle zasmetati.

Iako su ropstvo, ratovi, bolesti i dinosauri činjenice, treba li ih u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja djece cenzurirati i na televiziji, internetu i drugim medijima s kojima su učenici svakodnevno u kontaktu? Treba li ukinuti knjižnice? Ili je možda ipak vrijeme da se u ime zdravog razuma odustane od isforsirane političke korektnosti.

Pročitajte više