Dačić i Thaqi se prvi put javno rukovali: Nema dogovora u Bruxellesu, pregovori se nastavljaju u travnju

Screenshot: YouTube

PREMIJERI Srbije i Kosova prvi put su se javno rukovali i dali zajedničku izjavu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa koji vode pod pokroviteljstvom EU.



Dogovor Beograda i Prištine nije "ni blizu ni daleko", jer se situacija u svakom trenutku može promijeniti, izjavio je sinoć u Bruxellesu premijer Srbije Ivica Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon 12-satnih razgovora s kosovskim premijerom Hashimom Thaqijem i visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Catherine Ashton. Dijalog će se nastaviti 2. travnja.

"I dalje postoje neke razlike, prvenstveno o zajednici srpskih općina na Kosovu, ali mogu reći da smo za ovih sedam susreta izgradili odnos u kojem poštujemo dogovore i rješavamo teška pitanja. Kako vrijeme prolazi, optimizam za dolaženje do rješenja bi mogao biti sve veći", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Thaqi se složio s Dačićem da razgovori teku u dobrom pravcu.

"Imali smo konstruktivne razgovore. Ni ja ne mogu potvrditi jesmo li blizu ili daleko od dogovora, ali idemo pravim putem. Naši narodi su izgubili mnogo vremena. Tijekom ovih šest mjeseci postigli smo značajan uspeh, koji je prije samo godinu dana bio nezamisliv", naveo je Thaqi, ističući da očekuje da će se u narednim danima ipak doći do rješenja.

Pročitajte više