Dan je predizborne šutnje, glasačke potvrde izdaju se i tijekom vikenda

Foto: Ilustracija

UOČI sutrašnjih lokalnih izbora danas je dan za predizbornu šutnju. Što se sve danas ne smije, koje su kazne i kome ih prijaviti? Danas se ne smije puno govoriti, ali ono što se smije, ali i mora jest govoriti o kršenju predizborne šutnje.

Što se točno ne smije u vrijeme predizborne šutnje objašnjavaju u Državnom izbornom povjerenstvu. Potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić za Media servis je izjavila: "Više se ne mogu odvijati nikakve predizborne aktivnosti izbornih sudionika, kao niti osoba koje nisu direktno uključene u izbore, ali pozivaju birače da glasuju za određene kandidate ili liste", objasnila je Čufar Šarić.

Pozvala je sve da se suzdrže od kampanje, pa čak i na Facebooku iako su društvene mreže siva zona jer to područje nije regulirano. Podsjetila je da su kazne za kršenje šutnje od 3 tisuće do čak 500 tisuća kuna. "Kazne su dosta visoke pa zaista ne bih preporučila izbornim sudionicima da prekrše odredbu o izbornoj šutnji i da na bilo koji način daju izjave koje bi mogle biti vezane uz tu prekršajnu odredbu", objasnila je potpredsjednica DIP-a.

I GONG će tijekom vikenda pratiti krši li se šutnja, a pozvali su i građane da im dojave uočene nepravilnosti. Daniela Žagar iz GONG-a objašnjava čemu zapravo služi šutnja: "Budući da je kampanja trajala puno dana ranije i birači su imali priliku upoznati se sa svim kandidatima i sad im je ostao taj jedan dan kada zapravo u miru mogu sami prosuditi za koga će glasovati. Cilj izborne šutnje je da se ne utječe na volju birača i da mogu ostvariti svoje biračko pravo u miru", objasnila je Žagar.

Danas je dakle dan za šutnju, odnosno razmišljanje kako biste sutra rekli što mislite i povukli pravi potez.

Potvrde za glasanje izdaju se i tijekom vikenda


Građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta za lokalne izbore, moći će glasati na dan izbora uz predočenje potvrde za glasanje.

Glasačke potvrde izdaju uredi državne uprave u županijama i Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, prema mjestu prebivališta birača. Kako bi se građanima omogućilo lakše i brže pribavljanje potvrda, uredi će raditi i u subotu, 18. svibnja 2013. godine u vremenu od 8.00 do 16.00 sati.

Na dan održavanja lokalnih izbora, u nedjelju 19. svibnja, potvrde za glasanje će se izdavati od 7.00 do 19.00 sati u uredima i ispostavama ureda državne uprave u županijama te gradovima i općinama, a popis se nalazi na internet stranici Ministarstva uprave.

Radi utvrđivanja statusa prebivališta, na dan izbora radit će i policijske uprave i policijske postaje, za građane koje na njih upute službenici ureda državne uprave u županijama.

DIP objavio upute glasovanja pripadnika nacionalnih manjina


Uoči sutrašnjih lokalnih izbora Državno izborno povjerenstvo objavilo je priopćenje o načinu glasovanja pripadnika nacionalnih manjina, ali i pripadnika hrvatskog naroda.

Iz DIP-a ističu kako je nakon posljednjih lokalnih izbora iz 2009. godine donesen novi Zakon o lokalnim izborima kojim je izmijenjen način ostvarivanja biračkog prava birača pripadnika nacionalnih manjina. Tako će birački odbor pripadnicima nacionalnih manjina predati glasački listić za izbor zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i/ili župana izreda pripadnika nacionalne manjine samo na njegovo traženje.

"Na svakom će se biračkom mjestu, u onim jedinicama u kojima pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo birati zamjenike općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te u onim jedinicama u kojima pripadnici hrvatskog naroda imaju pravo birati zamjenike općinskih načelnika iz reda pripadnika hrvatskog naroda, postaviti odgovarajući oglasi s uputom biračima pripadnicima nacionalnih manjina o načinu ostvarenja biračkog prava", priopćili su iz DIP-a.

Pročitajte više