Dan mimoza - jednostavan test spašava život

Foto: hlpr.hr/dan-mimoza

U HRVATSKOJ se danas obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka maternice- Dan mimoza. Od zloćudne bolesti svaki dan oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna umire. Rano otkrivanje i edukacija najbolji su način preveniranja zloćudnog tumora.

Redovitim odlaskom na ginekološke preglede, ali i stalnim edukacijama možemo prevenirati ili spriječiti rak vrata maternice u njegovom začetku. Upravo je to poruka koju će danas, s Dana mimoza, poslati Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka.

"Rak vrata maternice možemo zaštiti adekvatnom zaštitom. Žene trebaju znati da je HPV jedan od glavnih čimbenika u njegovom nastanku. Educirat ćemo osobe kako ga možemo prevenirati - odgovornim spolnim ponašanjem, stanovitom zaštitom, redovitim odlaskom na ginekološke preglede", objašnjava dr. Damir Eljuga.

Ukoliko se rano otkrije, rak se uspješno liječi. Tome bi trebao pridonjeti i Nacionalni program za borbu protiv te bolesti. Kako je rekao ministar zdravlja Rajko Ostojić, već je otišlo 100 tisuća poziva, odnosno obavijesti ženama u dobi od 25 do 64 godine.

"Imaju pravo i obavezu otići na preventivni pregled. Vrlo je ciljano, vrlo jasno kome se trebaju javiti i napraviti test koji je pouzdan i visokom vjerojatnošću otkriva početne promjene karcinoma. Papa test je jednostavan test koji spašava život", rekao je Ostojić.

Dio akcije održat će se na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 14 sati gdje će se prodavati mimoze i djeliti edukativni materijali.
 

Pročitajte više