"Dan otvorenih srca" Zaklade Ana Rukavina

 

SEDAM godina od smrti Ane Rukavine obilježeno je jučer. U danima u kojima se prisjećamo Ane, možda je najbolji način sjećanja na ovu hrabru, mladu ženu upravo širenje Registra dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica...

Drugu godinu zaredom u prostorijama Zaklade u Zagrebu se organiziraju Dani otvorenih srca, a svi se zainteresirani građani mogu upisati u Registar. Postoje dva načina na koja se može donirati koštana srž: uzimanjem kostiju zdjelice te darovanjem matičnih stanica. Jedan od mnogih donora je i Marjan Šimatović.

"Ja sam najprije dao uzorak, pa su me zvali i rekli da se podudara.Pitali su ostajem li pri tome da želim spasiti nečiji život i ja sam pristao."

Prije početka rada Zaklade Ana Rukavina, Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica brojao je samo 150 darivatelja, dok ih je danas upisano gotovo 42 tisuće. Mirta Vrančić iz Zaklade poručuje svima...

"Da upisom u registar pomognu nekome tko je obolio, biti donor i na taj način mu i pomoći spasiti život."

U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti. Potrebno je samo popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za tipizaciju, odnosno obaviti obično vađenje krvi.
 

Pročitajte više