Danas poznati rezultati prvog kruga afganistanskih izbora

Screenshot i video: YouTube (NATO)

AFGANISTANSKE izborne vlasti u subotu trebaju objaviti konačne rezultate predsjedničkih izbora održanih 5. travnja koji bi mogli potvrditi pobjedu bivšeg ministra vanjskih poslova Abdulaha Abdulaha koji vodi po zadnjim nepotpunim rezultatima.

Konačne rezultate prvog kruga oko 18 sati (15,30 sati po srednjoeuropskome vremenu) treba objaviti neovisno izborno povjerenstvo, tijelo zaduženo za organiziranje izbora. Nakon toga počinje teći žalbeni rok prije nego što se 14. svibnja službeno potvrde konačni rezultati. Trenutačno, čini se, nijedan kandidat za predsjedničku dužnost nema više od 50 posto glasova u prvom izbornom krugu, što znači da je 28. svibnja moguć drugi krug.

Po nepotpunim rezultatima objavljenim u četvrtak koji obuhvaćaju više od 80 posto glasačkih listića, Abdulah osvaja 43,8 posto, ili više od 10 postotnih bodova više od svog glavnog protukandidata, ekonomista Ašrafa Ganija (32,9 posto). Za njim dolazi Zalmaj Rasul, blizak suradnik predsjednika Hamida Karzaija, s tek 11,1 posto.

Izbori prošli bez većih izgreda



Više od sedam milijuna Afganistanaca izašlo je 5. travnja na birališta na kojima, usprkos talibanskim napadima, nije zabilježen veći izgred, od biračkog tijela koje se procjenjuje na 13,5 milijuna ljudi, što je puno bolji odaziv nego na prethodnim predsjedničkim izborima 2009.

Za nasljednika aktualnog predsjednika natječe se ukupno osam kandidata. Hamid Karzai, jedini afganistanski predsjednik nakon pada talibanskog režima 2001. ne može se kandidirati za treći mandat.

Pobjednik izbora treba povesti zemlju u novo razdoblje koje će biti nesigurno nakon povlačenja NATO-ovih snaga do konca 2014. i potiče strah od širenja nasilja. Usto će imati tešku zadaću da postavi na noge gospodarstvo koje je sve dosad uglavnom bilo ovisno o međunarodnoj financijskoj pomoći.

Pročitajte više