Danas sunčano i hladno, a vozači neka se pripreme na poledicu na cestama

Screenshot: DHMZ

NA JADRANU pretežno sunčano. U unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a krajem dana uz više oblaka moguća je slaba kiša koja se smrzava na tlu.

Vjetar na kopnu slab, na Jadranu većinom umjerena bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od -1 do 4, na Jadranu od 8 do 13 stupnjeva Celzijevih, današnja je prognoza  Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Jutros je najniža temperatura izmjerena je u Slatini, - 7 Celzijevih stupnjeva. U Zagrebu je - 3, stupnjeva, Rijeci 6, a u Osijeku su izmjerena - 4 Celzijeva stupnja.

U ovo hladno jutro, najtoplije je ipak u Komiži na otoku Visu, gdje je trenutačno 9 stupnjeva Celzijevih, dok se Split i Dubrovnik "griju" na 7 stupnjeva.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica na cestama

Za sve skupine vozila otvorene su autoceste A1 i A6 Rijeka-Zagreb kao i dionica Jadranske magistrale (DC8) od Bakra do Senja, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK) u 7 sati.

Jak vjetar usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti i zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Lici i Zadarskoj županiji: DC23 Žuta Lokva-Kapela, DC25 Korenica-Gospić-Karlobag, DC52 Špilnik-Korenica, DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo, DC218 Dobroselo-Mazin, ŽC5169 Frkašić-Donji Lapac te na svim županijskim i lokalnim cestama općine Donji Lapac.

U Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju zimski su uvjeti na ŽC5062 Crni Lug- Mrzle Vodice - G. Jelenje, ŽC5060 Bakar-Meja, ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine, ŽC5030 Platak-Kamenjak, ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, ŽC5017 Rupa-Saršoni (Petrolejska cesta), ŽC5047 Veprinac-granica Primorsko-goranske županije (stara cesta preko Učke), DC402 Brestova-Zagore, ŽC5081 Štrmac-Nedešćina te ceste na području Učke i Ćićarije.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja. Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Pročitajte više