Danas završava usmena rasprava pred arbitražnim sudom o granici sa Slovenijom

Foto: Google Maps

DANAS završava usmena rasprava o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije pred arbitražnim sudom. Tijekom rasprave, koja je počela 2. lipnja i odvijala se iza zatvorenih vrata, dvije su strane iznijele svoje argumente.

Usmena rasprava zadnji je dio postupka arbitraže koju su Hrvatska i Slovenija izabrale kao sredstvo mirnog rješavanja spora o granici, sklopivši 4. studenoga 2009. godine Sporazum o arbitraži.

Presudu arbitražnog suda, koja je obvezujuća, treba očekivati potkraj ove ili početkom sljedeće godine.

Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja.

"Uloge su jasno definirane, pravila su precizno definirana, zna se tko odlučuje i zna se tko svaku odluku koju arbitraža donese mora prihvatiti. To vrijedi i za Hrvatsku i za Sloveniju. Što god arbitraža odluči koliko god to bilo ili ne bilo nama po volji mi ćemo to prihvatiti, isto vrijedi i za Sloveniju", rekao je ranije premijer Zoran Milanović.

"Doticaj Slovenije s otvorenim morem je naš nacionalni interes, to je i u arbitražnom sporazumu, Slovenije u Haag odlazi s optimizmom", izjavila je članica slovenskog tima Simona Drenik..

"Očekujem točnu, u skladu sa svim pravilima presudu odnosno odluku ovog suda", rekla je pak ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić istaknuvši kako Hrvatska poštuje autoritet suda.

Pročitajte više