Danska traži referendum o izuzeću iz pravosudne suradnje u EU

Foto: Hina

DANSKA premijerka Helle Thorning-Schmidt zatražila je u utorak organizaciju referenduma o tome treba li Danska zadržati izuzeće iz europske suradnje na području pravosuđa i unutarnjih poslova.

Danska je dobila izuzeća iz nekih dijelova Ugovora iz Maastrichta iz 1992., kojim su postavljeni temelji Europske unije, uključujući europsku obrambenu politiku i euro. Godine 2000. ponovno je odbacila uvođenje eura.

Thorning-Schmidt, obrazovana na College of Europe u Brugesu, poznata je po svojem zauzimanju za čvršće veze s EU-om.

U obraćanju parlamentu na početku nove godine, Thorning-Schmidt je kazala da vlada namjerava organizirati referendum nakon parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati do kraja rujna iduće godine te da će nastojati postići politički konsenzus o tom pitanju.

To joj je važno budući da ankete pokazuju da će koalicijska vlada, predvođena njezinim socijaldemokratima, vjerojatno izgubiti izbore.

No, desna oporba također podržava veću europsku integraciju.

Thorning-Schmidt je kazala da bi Danska inače iduće jeseni morala istupiti iz Europola jer države članice jačaju integraciju na tom području. Kopenhagen bi se trebao priključiti europskoj suradnji na području pravosuđu i unutarnjih poslovima da bi i dalje mogao biti članom Europola.

No, isto tako želi da Danska, koja je osobito osjetljiva na imigrante, bira europska pravila koja želi provoditi.

"Naglašavam da možemo zadržati i sudjelovanje Danske u policijskoj suradnji i naše iznimke na području imigracije", kazala je.

Pročitajte više