David Cameron: Britanija je zbog Falklanda spremna na rat s Argentinom!

Foto: AFP

BRITANIJA je spremna Falklandske otoke od Argentine obraniti vojnom silom, izjavio je za BBC britanski premijer David Cameron.

Raspravu oko statusa Falklandskih otoka je, podsjećamo, ponovo otvorila argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner, optužbama da su Britanci ukrali te otoke od Argentine.

Kirchner je u vodećim engleskim dnevnim listovima zakupila oglase u kojem Falklande naziva primjerom "kolonijalizma 19. stoljeća", te tvrdi da su otoci nasilno oteti od Argentine.

"Spremni smo se obraniti od argentinske invazije"

Argentina i Britanija oko Falklanda su već ratovali 1982. godine. Cameron je danas izjavio kako je spreman braniti otoke na isti način kao svojevremeno Margaret Thatcher.

"Naravno da imamo i da ćemo imati jake obrambene snage na Falklandskim otocima, to je ključno, moramo tamo imati zrakoplovstvo i oružane snage", kaže Cameron koji tvrdi da je Britanija dovoljno jaka da obrani Falklande od potencijalne argentinske invazije.

"Stanovnici Falklanda imaju pravo sami odlučivati o svojoj sudbini"

"Dobivam redovita izvješća o tom pitanju zato što želim biti siguran da je naša obrana u svakom trenutku dovoljno jaka", kaže Cameron, te dodaje kako bi stanovnici Falklandskih otoka trebali sami odlučivati o svojoj sudbini.

"Svaki put kada su ih upitali što žele, oni su se izjasnili da žele ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva. Ove godine će se po tom pitanju održati referendum i nadam se da će predsjednica Argentine poštivati ishod tog referenduma", kaže Cameron.

Pročitajte više